Urządzając kuchnię warto pomyśleć o najdrobniejszych szczegółach. Już na etapie planowania mebli dobrze jest zastanowić się, w jaki sposób będziemy przechowywać produkty spożywcze – od ilości przeznaczonego na to miejsca zależy czy zmieści nam się stojak na wino albo pojemnik na chleb. A do wyboru mamy naprawdę dużo opcji chlebaków kuchennych.
Przechowywanie pieczywa – zrób to stylowo!
Czasy, gdy na blacie kuchennym stał nieciekawy i niepasujący do wnętrza chlebak już za nami. Dzisiaj możemy dobrać go idealnie do designu naszej kuchni. A co najważniejsze – jesteśmy w stanie znaleźć pojemnik ładny, a jednocześnie tani. Jeśli bliski jest nam styl industrialny, możemy dopasować do niego chlebaki bardziej loftowe: metalowe, czarne lub szare, na nóżkach, nowoczesne w formie. Gdy marzy nam się rustykalna kuchnia prowansalska albo rodem z włoskiego filmu wybierzmy chlebak porcelanowy w jednym z delikatnych, pastelowych odcieni: kremowym, miętowym, niebieskim albo białym. W modnym ostatnio stylu skandynawskim stawiamy na prostotę. Tutaj sprawdzą się chlebaki drewniane albo ceramiczne, w stonowanych kolorach: białym, czarnym, granatowym. Pojemnik na pieczywo może być też detalem, który wyróżni naszą kuchnię spośród innych. Co odważniejsi mogą postawić na chlebak kolorowy – czerwony czy zielony ożywi pomieszczenie, a złoty lub srebrny nada wnętrzu luksusowego charakteru.
Chlebak – z czego powinien być wykonany?
W tej kwestii wszystko zależy od naszych upodobań. Poza wspomnianymi wyżej ceramicznymi lub drewnianymi, do wyboru mamy wiklinowe, bambusowe albo ze stali nierdzewnej. Każde z wymienionych tworzyw ma inne właściwości, ale wszystkie one nadają się do bezpiecznego przechowywania pieczywa. Chlebak bambusowy będzie lżejszy niż ten ze stali, ale równie odporny na zarysowania. Ceramiczny czy porcelanowy będzie się za to doskonale czyścił. Opcja stalowa to wybór nieco bardziej ekskluzywny – zwykle są to pojemniki droższe niż pozostałe, ale nie odkształcające się i odporne na uszkodzenia.
Pojemnik na pieczywo nie musi być nudny!
Kolejny aspekt chlebaka, na który musimy zwrócić uwagę to jego wielkość i kształt. Tutaj znowu mamy sporo możliwości. Podstawowym rozróżnieniem są oczywiście chlebaki duże lub małe, a ponadto możemy wybrać chlebak okrągły lub prostokątny. W mniejszej kuchni możemy wstawić chlebak narożny. Z racji tego, że jest to rzecz często używana w kuchni, powinna być nieskomplikowana w użytkowaniu – tutaj na pomoc przychodzą chlebaki otwierane z przodu, gwarantujące łatwy dostęp do zawartości.
Żeby ujednolicić design naszej kuchni możemy do chlebaka dokupić pojemniki na kawę czy herbatę, ewentualnie stojak na wino w podobnym stylu.