Deski do krojenia to przedmioty, które musisz posiadać w swoim domu. Nie chcesz przecież kroić na blacie, który był kilkukrotnie droższy niż kawałek drewna lub tworzywa sztucznego. Większość z nas udaje się do sklepu i wybiera deskę, która ma jakość adekwatną do ceny. Nie zastanawiamy się nad tym, jakie są jej rodzaje, jak dbać o nią oraz jakie znaczenie mają kolory desek w gastronomi?
Deska drewniana
Drewniane deski do krojenia są najczęściej używane w domach. Mają właściwości antybakteryjne, dzięki czemu taka deska nadaje się praktycznie do wszystkiego. Ważne by jej drewno było trwałe oraz grube. Ciekawym rozwiązaniem są deski bambusowe, które wykonane są ze sprasowanej trawy. Są bardzo wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Płyny obecne podczas krojenia, nie wsiąkają w deskę bambusową, należy jednak pamiętać, by jej nadmiar wycierać za pomocą papierowego ręcznika. Są one okrągłe jak i prostokątne. Deski te są odporne na uszkodzenia mechaniczne, nie zarysujesz ich podczas krojenia. Możesz spotkać także drewnianą deskę do krojenia z rantem, który służy do odprowadzania płynów z warzyw oraz owoców lub taką, która posiada składane boki, dzięki czemu przenoszona przez Ciebie żywność nie będzie się rozsypywać. Zarówno deski drewnianej jak i bambusowej nie wkładaj do zmywarki, gdyż możesz ją trwale uszkodzić. Pamiętaj o impregnacji takich desek.
Deska plastikowa do krojenia
Plastikowa deska jest stosunkowo niedroga i łatwa do mycia. Możesz ją bez problemu wsadzić do zmywarki. W miarę użytkowania twój nóż pozostawi na niej zarysowania, co może przyczynić się do wchłaniania zapachów. Jeśli kroisz kolorowe warzywa, na Twojej desce mogą powstać plamy. Musisz liczyć się z częstszą wymianą takiej deski. Jeśli masz dużo miejsca w kuchni to możesz zainwestować w kilka różnokolorowych desek - na każdej z nich pokroisz inny produkt.
Deski do krojenia wykonane z kamienia
Jest to produkt przeznaczony dla osób, które poszukują czegoś trwałego, a zarazem stylowego, nowoczesnego. Deska z kamienia posiada ogromną ilość zastosowań. Oprócz zwykłego krojenia, które możesz również wykonać za pomocą innego rodzaju deski, możesz z jej pomocą serwować przystawki oraz wykorzystać ją jako podstawkę pod naczynia. Jest odporna na zarysowania i odbarwienia. W nowoczesnej kuchni z powodzeniem może posłużyć Ci za ozdobną deskę do krojenia, dzięki temu w łatwy sposób dopasujesz ją do każdej aranżacji.
Deski z orzecha włoskiego
Drzewo to zaliczane jest do bardzo trwałych, a zarazem twardych materiałów, dzięki czemu deski z orzecha włoskiego wyróżniają się piękną strukturą, a także malowniczą barwą. Orzech pod wpływem wody znacząco twardnieje, więc trwałość zakupionego przez Ciebie produktu do krojenia będzie wysoka, a jego żywotność długa.
Deski gastronomiczne
Wykorzystanie desek w gastronomi różni się od ich użytkowania w warunkach domowych. Ilość i różnorodność produktów, z których korzystasz, jest zdecydowanie większa. Każdy z pracowników w tym samym czasie coś kroi, sieka. Deski gastronomiczne podzielone na kolory ułatwiają zapamiętanie, której z nich użyć do danego składnika.
Kolory desek w gastronomi
Czerwony - przeznaczony jest do surowego mięsa
Niebieski - przeznaczony jest do surowych ryb, owoców morza
Zielony - przeznaczony jest do warzyw oraz owoców
Żółty - przeznaczony jest do surowego drobiu
Brązowy - przeznaczony jest do mięsa gotowanego i wędlin
Biały - przeznaczony jest do nabiału i pieczywa
Użytkowanie desek według kolorów pomaga w zachowaniu higieny oraz zmniejsza ryzyko zanieczyszczenia i zakażenia żywności.
Deski wykonane ze szkła
Szklane deski do krojenia wykonane są ze szkła hartowanego, dzięki temu ich wytrzymałość jest znacznie większa. Nie chłoną zapachów, wilgoci, bakterii. Po umyciu szybko wysychają. Nie wymagają impregnacji. Możesz myć je w zmywarce. Są odporne na działanie środków czyszczących. Na rynku możesz spotkać deskę szklaną w różnych wariantach kolorystycznych, a także wzorach.
Marmurowe deski do krojenia
Marmurowe deski do krojenia są bardzo trwałe i nie rysują się. Posiadają higieniczną powłokę, którą z łatwością utrzymasz w czystości. Nie chłoną one także zapachów i nie pojawiają się na nich przebarwienia. Dodatkowo dzięki atrakcyjnemu wyglądu możesz używać ich zarówno do krojenia jak i serwowania potraw. Jeśli chodzi o minusy, to posiadają one nietypową śliską powierzchnię, która może z łatwością uszkodzić nóż.
Deski do krojenia z ceramiki
Ceramiczne deski do krojenia są wielofunkcyjne. Mogą służyć do krojenia, serwowania przekąsek oraz jako podstawka pod naczynia z gorącymi daniami. Odporne na zarysowania, dzięki czemu nie masz tutaj do czynienia z bakteriami. Bez obaw deskę tą możemy umieścić w zmywarce co ułatwi Ci sprzątanie np. po świątecznych przygotowaniach do uczty.
Deski do krojenia z granitu
Granitowe deski do krojenia będą służyły Ci przez lata, nie zmieniając swojego wyglądu. Posiadają polerowaną powierzchnię, co sprawia, że jest ona niezwykle gładka. Nie musisz się obawiać, że nóż, którym kroisz się stępi. Posiadają silikonowe nóżki, są odporne na zarysowania. Możesz je trzymać na blacie, jeśli dobrze dobierzesz kolorystykę, stanie się jego częścią. Deska granitowa wytrzymuje zarówno niskie jak i wysokie temperatury, dochodzące nawet do 1200 stopni.
Deski do krojenia z żywicy epoksydowej
Deska z żywicy epoksydowej jest nietoksyczna, a materiał użyty do jej wykonania jest organiczny. Najczęściej tego typu produkt wykonany jest z twardego drewna połączonego z żywicą i poddanego procesowi termowania. Najczęściej są to deski wykonane ręcznie, zabezpieczone wysokiej jakości olejem mineralnym przeznaczonym do kontaktu z żywnością. Żywica pełni funkcję zapobiegawczą, chroni przed rozwojem mikroorganizmów, grzybów i bakterii. Każdy produkt jest inny i niepowtarzalny, a elementy dekoracyjne z żywicy sprawią, że w Twojej kuchni będzie prezentować się rewelacyjnie.
Innowacyjna deska do krojenia
Profesjonalna deska z pojemnikiem, wyposażona jest w szufladę na okruchy. Znakomicie sprawdzi się podczas krojenia pieczywa. Z reguły jest to deska drewniana ze szczelinami. Sam pojemnik jest duży, prostokątny, wykonany z tworzywa sztucznego lub silikonu. Jej najlepszą zaletą jest możliwość utrzymania blatu w czystości.
Kupując deskę do krojenia, weź pod uwagę wielkość swojej kuchni, ilość domowników oraz rodzaj składników, z których przygotowujesz swoje potrawy. Może w Twoim domu są zarówno mięsożercy jak i wegetarianie - rozważ zakup kolorowych desek, które rozdzielą produkty. Zwróć uwagę na kształty, wzory i materiał, z którego jest wykonana. Będzie ona nie tylko funkcjonalna, ale także idealnie wpasuje w styl twojej kuchni.