Formy do chleba
Nic nie nastawia tak pozytywnie na cały dzień, jak zapach świeżego, domowego pieczywa o poranku. Odpowiednia forma sprawi, że pieczenie chleba czy ulubionych bułek będzie przyjemnością, a ty i domownicy będziecie mogli cieszyć się chrupiącym pieczywem na co dzień. Nie ma zapachu, który bardziej kojarzyłby się z ciepłem domowego ogniska, niż aromat własnoręcznie przygotowanego chleba. Pieczywo już podczas wypiekania wypełnia cały dom swoim przyjemnym zapachem, pobudzając apetyt domowników. Pieczony w domu chleb to też gwarancja najlepszego składu, dopasowanego do naszych wymagań smakowych i dietetycznych. Pieczenie chleba czy bułek nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać, a pozwoli nam cieszyć się posiłkiem bez wypełniaczy czy spulchniaczy i smakiem, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Aby cieszyć się takim pieczywem, poza dobrym przepisem i składnikami, musimy zaopatrzyć się jednak w odpowiednią formę do chleba lub do pieczenia bułek. Profesjonalna forma jest jednym z kluczowych elementów potrzebnych do przygotowania doskonałego chleba czy pysznych bułek. Dzięki niej pieczywo będzie miało idealny kształt i będzie równomiernie wypieczone. Ważne, aby można było z niej łatwo wyjąć nasz wypiek. Ważne jest też, aby wybrać odpowiedni rozmiar formy do chleba naszych potrzeb. W naszej ofercie znajdziesz zarówno duże, jak i małe formy do pieczenia. Dostępne są również formy przygotowane z myślą o wypieku bułek, bagietek, bułek do hamburgerów czy hot dogów, a nawet gofrów. Forma na chleb musi być wykonana z materiału, który nadaje się do używania w piekarniku, a który dodatkowo nie będzie reagował z zakwasem. W przypadku pieczenia tradycyjnego chleba na zakwasie należy się też upewnić, czy nasza forma do wypieku chleba może być wkładana do nagrzanego już piekarnika. W tej sytuacji nie sprawdzą się więc szklane naczynia żaroodporne. Są one wrażliwe na szybkie zmiany temperatury i mogłyby pęknąć. Najbardziej popularne są tradycyjne ceramiczne foremki do chleba, te wykonane ze stali nierdzewnej oraz lubiane i wyjątkowo łatwe w użyciu formy silikonowe. Metalowa blacha do pieczenia chleba łatwo się nagrzewa, a dodatkowo może być perforowana, dzięki czemu temperatura dociera do ciasta równomiernie, zapewniając chrupiącą skórkę ze wszystkich stron. Szczególnie przydatne jest to przy wypieku bagietek. Najłatwiej natomiast jest wyjąć chleb z foremki wykonanej z elastycznego i zupełnie nieprzywierającego silikonu.Dlaczego warto używać dedykowanej formy do pieczenia?
Z jakiego materiału powinna być wykonana forma do pieczenia chleba?