Formy na muffinki
Muffinki, babeczki, cup cake… Dzięki charakterystycznym foremkom z zagłębieniami mogą powstawać te słynne ciastka. Klasyczne albo bogate w bakalie. Przybielone lukrem albo czarne od czekolady. Z polewami albo dekorowane bitą śmietaną. Jeden kształt, tysiąc możliwości! Zatem formy w dłoń i do pieczenia!
Muffinki to proste do przygotowania ciasteczka — w ich podstawowej wersji. Jednak do przepisu można wprowadzać daleko idące ulepszenia. Nawet doświadczony kuchmistrz może z dumą prezentować małe babeczkowe cudeńka. Jest jedno specyficzne akcesorium, niezbędne do pieczenia tych ciastek: forma do muffinek.
Foremki na muffiny: metal czy silikon?
Formy do muffinek to tylko metalowe płytki z kilkoma wgłębieniami. Ten genialny w swojej prostocie wynalazek znacznie ułatwił życie cukiernikom. Nadmiar ciasta, które urosło w piekarniku, nie brudzi całej okolicy, lecz zastyga tuż obok na powierzchni blaszki. Tradycyjnie blaszki te były wyrabiane ze stali nierdzewnej. Takie formy są tańsze i na ogół wytrzymalsze. Nie zaszkodzi im zgniecenie, nadmierne przypieczenie ani kontakt z nożem. Nowocześniejsze są formy silikonowe. Giętkie i gumowe w dotyku, mogą być zniszczone płomieniem lub ostrymi przedmiotami. Mają one jednak przeważające zalety:
- można używać ich w mikrofalówkach;
- stygną szybciej niż metalowe foremki do muffinów;
- ciasto trudniej do nich przywiera;
- można myć je w zmywarkach (bez agresywnych środków chemicznych);
- zajmują niewiele miejsca, gdyż można je zwinąć lub lekko spłaszczyć;
- łatwo można wyjmować z nich wypieki przez wyciśnięcie od spodu.
Nie tylko prosta blacha na muffinki
Najprostszy sposób na ozdobienie babeczek to użycie papilotek, czyli jednorazowych, papierowych osłonek. Umieszcza się je w formie, a w nich surowe ciasto. Lepiej nadaje się do tego metalowa foremka, ponieważ wyciskanie z silikonowej może uszkodzić delikatny papierek. Istnieją najróżniejsze, kolorowe wzory papilotek na wszelkie okazje: święta, urodziny, sylwestra. Ozdobne są też kolorowe foremki silikonowe na pojedyncze muffiny. A już całkiem wyjątkowe ciasteczka wyjdą w pastelowych foremkach w kształcie serc! Dla zabezpieczenia przed nadmiarem ciasta możesz powsadzać foremki silikonowe w metalowe. Jeśli lubisz czasem upichcić błyskawiczne ciastko w mikrofalówce, możesz również w niej użyć silikonowej formy. A potem, gdy tylko babeczka przestygnie, zamrozić ją na później dzięki odporności tego tworzywa na mróz. Przejrzyj foremki na muffinki w naszej ofercie i wybierz te najlepsze dla Twojej kuchni!