Wysoka regulowana obręcz do ciast, śred. 16-30cm, wys. 14,5cm, stal nierdzewna Küchenprofi
112,55 zł z VATZłap formę i wypełnij ją treścią! - Smakowitą treścią Twoich słodkich i wytrawnych wypieków…
Odpowiednie formy do pieczenia ciast, chleba, muffinek, tortu albo pizzy to warunek zachowania tradycyjnych kształtów poszczególnych wypieków, gwarancja odpowiedniej temperatury i wysokości rośnięcia, ułatwienie pracy dla piekarza, cukiernika i domowych mistrzów wypieków. Dla optymalizacji pracy z wypiekami i ich najwyższej jakości stosowane są różne materiały, kształty i wymiary blach do pieczenia. Zależą od gatunku wyrobu piekarniczego i mają mu nadać jak najbardziej atrakcyjny wygląd.Rodzaje blaszek do pieczenia:
- Formy do pieczenia aluminiowe
- Ze stali nierdzewnej
- Blaszki do pieczenia z powłoką ceramiczną
- Blaszki do piekarnika ze stali węglowej
- Silikonowe formy do ciasta
- Formy gliniane do wypieków
- Szklane formy do pieczenia ciast oraz zapiekania potraw typu quiche (kisz), zapiekanki, makarony, warzywa.
- Papierowe foremki do pieczenia.
Kształty blach do pieczenia:
- Prostokątne w rozmiarach 20x30, 22x33, 25x30, 25x35, 40x40
- Kwadratowe w rozmiarach 20 x20, 24 x 24, 30 x 30, 42x37, 46x37
- Okrągłe: wysokie – na torty i niskie - na tarty słodkie i wytrawne z karbowanymi brzegami i blaszki na pizzę
- Silikonowe blaszki do pieczenia małych wzorów, tj. babeczki, muffinki
- Podłużne, np. keksówki
- Wielokształtne, małe foremki np. do ciastek, pierników
- W kształtach okolicznościowych, świątecznych.
Specjalne formy do pieczenia
- formy do pieczenia z pokrywą doskonałe do transportu przygotowanych wypieków bez wykładania z blachy. Łatwo zanieść ciasto w prezencie, na imprezę itp.
- formy do pieczenia z wyjmowanym dnem – ułatwiają krojenie, przekładanie i zdobienie boków ciasta, zapobiegają pęknięciom przy wykładaniu całości ciasta z blachy
- zestawy blach do pieczenia zawierające duże, średnie i małe blaszki do pieczenia piętrowych lub różnowymiarowych ciast. Zestawy form do pieczenia to dobry wybór przy zmieniającej się liczbach domowników, w zależności od tej liczby wybieramy małą lub dużą blaszkę do pieczenia i nie marnujemy żywności.