Garnki to niezastąpione kuchenne akcesoria, bez których trudno sobie wyobrazić funkcjonalnie wyposażoną kuchnię. Produkuje się je z rozmaitych materiałów. Różnią się kształtem, pojemnością czy też wysokością. Sprawdzają się na różnych rodzajach kuchenek. Wszystkie jednak mają to samo zastosowanie, służą przygotowywaniu przepysznych potraw.
Najpopularniejsze rodzaje garnków kuchennych
Ze względu na zastosowany podczas produkcji materiał garnki kuchenne dzieli się na kilka rodzajów. Najpopularniejsze są te wykonane ze stali nierdzewnej. Garnki stalowe cechują się wysoką odpornością na korozję i świetnie znoszą wysokie temperatury. Są niezwykle trwałe oraz odporne na uszkodzenia mechaniczne. Co więcej, bardzo szybko się nagrzewają, dlatego gotowanie w nich jest energooszczędne. Nie są też zbyt drogie. Zestawy garnków ze stali można kupić w niezwykle przystępnych cenach. Doskonale nadają się na kuchenkę gazową, a większość z nich znajduje również zastosowanie jako garnki na indukcję. Jest to niezmiernie ważne, bo na kuchence indukcyjnej nie każde naczynie się sprawdzi. Przeznaczone do niej garnki muszą mieć dno wykonane z ferromagnetycznego materiału, dlatego najlepsze będą:
- garnki aluminiowe
- garnki miedziane
- garnki ceramiczne
- garnki emaliowane
- garnki żeliwne (niektóre ich rodzaje)
Do gotowania na kuchence indukcyjnej nadają się też niektóre garnki szklane. Jednak ten rodzaj naczyń kuchennych najlepiej sprawdza się na tradycyjnych kuchenkach. Można w nich gotować, smażyć, a nawet zapiekać. Szkło, z jakiego są wykonane, charakteryzuje się wysoką wytrzymałością, odpornością na zarysowania i gwałtowne zmiany temperatur. Garnki ze szkła błyskawicznie się nagrzewają, co skraca czas przygotowywania potraw. Co najważniejsze, są wolne od szkodliwych substancji i nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne z przyrządzoną w nich żywnością. Potrawy w nich przyrządzane są zdrowe i zachowują walory odżywcze.
Garnki do zadań specjalnych
Wybierając dobre garnki kuchenne głównie sugerujemy się ich jakością, ale też rodzajem posiadanej przez nas kuchenki. Często też szukamy naczynia, które jest dedykowane konkretnej potrawie. Tak jest w przypadku szparagów. To coraz popularniejsze w Polsce warzywo wymaga bowiem gotowania w odpowiednim garnku. Do jego przyrządzania wykorzystuje się wysokie, stalowe naczynie, wyposażone w sito i pokrywę z odpowietrznikiem. Choć wydawać by się mogło, że ten rodzaj garnka nie znajdzie większego zastosowania, to okazuje się jednak, że jest naprawdę bardzo funkcjonalny, Garnek do szparagów, poza sezonem na to warzywo, można z powodzeniem wykorzystać do gotowania makaronu, do frytek czy też do gotowania na parze. Wśród kuchennych akcesoriów do zadań specjalnych znajduje się garnek do gotowania ryżu. Ryżowar to w pełni zautomatyzowane urządzenie. Działa na zasadzie gotowania na parze. Umożliwia ugotowanie każdego gatunku ryżu, również tego do sushi.
Rozmiar ma znaczenie
Garnki kuchenne mają różne rozmiary i przeznaczenie. Duże, zwłaszcza z grubym dnem, świetnie nadają się do pasteryzacji. Znajdą także zastosowanie, kiedy gotujemy potrawy jednogarnkowe, łatwo przywierające do dna. Do takich dań idealnie nadają się również garnki żeliwne, Mają one różne kształty i wielkości, są też znacznie cięższe od innych. Z powodzeniem sprawdzą się do zapiekania potraw, a także pieczenia mięs. Małe naczynia do gotowania również przydadzą się w kuchni. Dzięki niewielkiej pojemności szybko się w nich podgrzewa zupę, gotuje jajka czy też rozpuszcza masło. Coraz większą popularnością cieszą się garnki granitowe. Są uniwersalne i nadają się do każdego typu kuchenki. Nieprzywieralna granitowa powłoka jest praktycznie niezniszczalna, a co więcej, doskonale sprawdza się do smażenia z niewielką ilością tłuszczu. Garnki kamienne umożliwiają więc przyrządzanie zdrowych potraw. Są dostępne w praktycznych zestawach z odpinaną rączką, ale także jako pojedyncze egzemplarze.