Uszczelka do kafeterii Treviso/Modena, 2 szt., Cilio

29,83  z VAT

Kawiarka, Kult WMF

392,43  z VAT

Kawiarka na 6 filiżanek espresso, Kult WMF

514,78  z VAT

Zestaw 8cz. do Nespresso CONSCIO Gefu

148,72  z VAT

Ekspres do kawy NANDO, 6/300ml Gefu

462,00  z VAT

Ekspres do kawy NANDO, 4/200ml Gefu

409,20  z VAT

Kafeteria DIEGO 1000ml Gefu

245,52  z VAT

Kafetiera DIEGO 600ml Gefu

219,12  z VAT

Ekspres stalowy EMILIO 6/300ml Gefu

219,12  z VAT

Ekspres stalowy EMILIO 4/200ml Gefu

171,60  z VAT

Ekspres stalowy EMILIO 2/100ml Gefu

127,60  z VAT

Ekspres aluminiowy LUCINO 6/300ml Gefu

145,20  z VAT

Ekspres aluminiowy LUCINO 3/150ml Gefu

118,81  z VAT

Porcelanowy filtr do kawy SANDRO, rozmiar 2 Gefu

92,40  z VAT

Porcelanowy filtr do kawy SANDRO, rozmiar 101 Gefu

74,80  z VAT

Filtr do kawy STEFANO 4 Gefu

148,72  z VAT

Porcelanowy filtr do kawy SANDRO, rozmiar 4 Gefu

127,60  z VAT

Filtr do kawy z mikrofiltrem ARABICA Gefu

66,00  z VAT

Filtr do kawy FABIANO 4 Gefu

87,12  z VAT

Filtr do kawy ANGELO Gefu

171,60  z VAT

Przelewowy zaparzacz do kawy Zassenhaus

237,51  z VAT

Kafeteria stalowa, 0,3l, 6 filiżanek Kela

439,91  z VAT

Kafeteria stalowa, 0,2l, 4 filiżanki Kela

395,91  z VAT

Uszczelka do kafeterii Kela

14,00  z VAT

Uszczelka do kafeterii Kela

14,00  z VAT

Uszczelka do kafeterii Kela

14,00  z VAT

Filtr do kawy, rozmiar 4, śred. 13,5×10,5cm Cilio

50,95  z VAT

Kafeteria stalowa, śred. 10×20,5cm, 6 filiżanek, stalowa satynowa / czarna Cilio

369,50  z VAT

Kafeteria stalowa, śred. 9,5×17,5cm, 4 filiżanki, stalowa satynowa / czarna Cilio

325,51  z VAT

Kafeteria stalowa, śred. 9,5x23cm, 6 filiżanek, drewniany wzór uchwytów Cilio

343,11  z VAT

Elektryczna kafeteria przelewowa, śred. 16,5x30cm, 2 filiżanki, Cilio

281,51  z VAT

Kafeteria na indukcję, śred. 8,5x16cm, 2 filiżanki, Cilio

237,51  z VAT

Kafeteria stalowa, śred. 8,5×17,5cm, 4 filiżanki Cilio

175,91  z VAT

Kawiarka stalowa, śred. 10,5×20,5cm, 6 filiżanek, satynowa Cilio

351,92  z VAT

Kawiarka stalowa, śred. 9,5×17,5cm, 4 filiżanki, satynowa Cilio

316,71  z VAT

Kafeteria stalowa, śred. 10,5x20cm, 6 filiżanek Cilio

290,30  z VAT

Miłośnicy kawy nie wyobrażają sobie poranka bez aromatu ulubione napoju. Kawę można parzyć na różne sposoby. Ważne, aby była świeżo zmielona i odpowiednio zaparzona. Kawiarka, to proste w obsłudze i stosunkowo niedrogie urządzenie, które pozwoli, cieszy się wybornym smakiem kawy. 

Jak działa kawiarka? 

Urządzenie składa się z trzech części. Dolna część to zbiorniczek na wodę. Środkową tworzy sitko do kawiarki, do którego wsypujemy kawę. W górnym zbiorniku gromadzi się natomiast gotowy napar. Ważnym elementem jest zawór bezpieczeństwa. Jeśli wytworzy się zbyt wysokie ciśnienie, pozwala on, na jego bezpieczne ujście, bez szkód dla otoczenia. Parzenie kawy w kawiarce polega na umieszczeniu urządzenia na kuchence i doprowadzeniu do zaparzenia aromatycznego napoju. Kawa, której użyjemy, może być wcześniej zmielona, jednak dla uzyskania najlepszego efektu zalecane jest zrobienie tego bezpośrednio przed jej użyciem. Mielenie kawy do kawiarki można wykonać w osobnym młynku. Warto zatem kupić oba przyrządy w zestawie. Amatorzy mlecznych kaw jak cappuccino lub flat white powinni także połączyć wybór kawiarki ze spieniaczem. Jak widać, ilość konfiguracji jest nieograniczona. ..

Z czego może być wykonana kawiarka? 

Istnieje kilka opcji materiałów, z których producenci wykonują urządzenia do parzenia kawy. Najpopularniejsze z nich to kawiarka aluminiowa oraz stalowa. Oba metale sprawdzają się tu równie dobrze, wybór jest więc kwestią indywidualnych preferencji. Użycie określonego tworzywa ma wpływ na wygląd urządzenia. Aluminiowe mają mocniej zaznaczone boki. Pozwalają na przygotowanie maksymalnie 18 filiżanek espresso. Stalowe są bardziej zaokrąglone, ale jednocześnie ich pojemność jest mniejsza. Najpopularniejsze modele mogą zaparzyć do 10 filiżanek kawy. Niezależnie od użytego metalu rączka powinna zabezpieczać przed dopływem ciepła, aby nalewając napój przypadkiem się nie poparzyć. 

Osobną kategorię stanowią kawiarki porcelanowe. Wyróżnia je przede wszystkim piękny wygląd. Porcelana umożliwia ozdobienie dzbanka w dowolny, nawet najbardziej unikatowy sposób. Sprawia to, że kawiarka ceramiczna nabiera retro charakteru. Kawiarka porcelanowa, to dokonały pomysł na prezent dla wytrawnych kawoszy. Jednak najbardziej klasyczna kawiarka włoska, do dziś spotykana w tamtejszych domach jest miedziana. 

Jaką pojemność kawiarki wybrać?

Pojemność kawiarki zależy oczywiście od naszych indywidualnych preferencji oraz ilości osób, która z niej korzysta. Producenci posługują się dwoma parametrami określającymi jej wielkość. Oznaczenie ml, to oczywiście pojemność liczona w mililitrach zaś tz oznacza ilość filiżanek napoju, które możemy przyrządzić. Kierując się jednym i drugim orientacyjne wartości, które możemy przyjąć:

  • 200 ml – 4tz – 6tz
  • 300 ml – 6tz – 8tz
  • 400 ml – 8tz – 10tz
  • 500 ml – 10tz – 12tz
  • 600 ml – 12tz – 14tz

Dobra kawiarka przygotuje nam zatem dowolną ilość kawy. Jeśli parzymy zazwyczaj napój dla dwóch osób, spokojnie można wybrać mniejszy model. Duża pojemność sprawdzi się natomiast, gdy często zapraszamy gości. Należy pamiętać, że mielenie kawy, powinno zawsze odbywać się tuż przed przyrządzaniem napoju. 

Jak używać kawiarki?

Kawiarka, to uniwersalne urządzenie, które może być użyte na dowolnym rodzaju kuchenki. Wystarczy źródło ciepła, które doprowadzi wodę do wrzenia i pozwoli na uzyskanie napoju. Nie ma także przeszkód, aby przystosowany do tego model podłączyć bezpośrednio do prądu. W sklepach można znaleźć, takie urządzenia jak:

  • kawiarka elektryczna
  • kawiarka na indukcję
  • kawiarka na gaz

Na tym nie kończą się możliwości sprzętu. Równie doskonale sprawdzi się on w warunkach poza domem. Kawiarka na ognisko, czyli jej turystyczna wersja, może nam towarzyszyć w wyprawach. 

Kawiarka może towarzyszyć nam w różnych sytuacjach. Z powodzeniem możemy zastąpić nią ekspres i cieszyć się świeżo zaparzoną, aromatyczną kawą. Kawa z kawiarki może smakować równie dobrze, jak ta przygotowana w ekspresie ciśnieniowym.