gefu
Dodaj do koszyka

Maselniczka BRUNCH Gefu

92,41  z VAT
kilner
Dodaj do koszyka

Maselniczka Kilner

96,60  z VAT
Promocjakuchenprofi
Maselniczka, 10X16X5 cm Küchenprofi
Dodaj do koszyka

Maselniczka, 10x16x5cm Küchenprofi

117,11  z VAT
kela
Maselniczka, 15,5X11 cm Kela
Dodaj do koszyka

Maselniczka, 15,5x11cm Kela

109,03  z VAT
cilio
Maselniczka, 16X10X4 cm Cilio
Dodaj do koszyka

Maselniczka, 16x10x4cm Cilio

131,92  z VAT
kela
Maselniczka, 18,5X12,5 cm Kela
Dodaj do koszyka

Maselniczka, 18,5×12,5cm Kela

77,34  z VAT
cilio
Maselniczka, 18X13X5,5 cm Cilio
Dodaj do koszyka

Maselniczka, 18x13x5,5cm Cilio

73,82  z VAT
kela
Maselniczka, Ceramika, 17,5 X 11,5 X 7,5 cm Kela
Dodaj do koszyka

Maselniczka, ceramika, 17,5×11,5×7,5cm Kela

77,34  z VAT
wmf
Dodaj do koszyka

Maselniczka, Wagenfeld WMF

101,19  z VAT
gefu
Dodaj do koszyka

Pojemnik na masło 0,125kg BRUNCH Gefu

87,12  z VAT
Twarde lub zjełczałe masło, suchy chleb i nędzna kawa. Trio, które może zniszczyć najlepiej zapowiadający się poranek… I na odwrót - świeże, śmietankowe masło na pachnącej kromce i kubek aromatycznej kawy może postawić na nogi i zapewnić dobry start w kolejny dzień. Jak zachować świeżość, smak i odpowiednią konsystencję masła? Przechowywanie masła w odpowiednim naczyniu, z ograniczonym dostępem powietrza i światła bez konieczności chłodzenia w lodówce zapewnia maselniczka. Jest to  naczynie składające się z podstawki i pokrywki w bardzo różnych formach. Tradycyjne maselniczki są najczęściej ceramiczne: porcelanowe, kamionkowe, fajansowe. Obecnie używa się nowych rozwiązań spełniających dodatkowe wymogi użytkowania i mycia. Jaki wzór wybrać, skoro oferowane maselniczki są tak bardzo zróżnicowane? Do wyboru jest kilka podstawowych trendów we wzornictwie tych małych, ale potrzebnych naczynek:
  • maselniczki kamionkowe dla zwolenników stylu rustykalnego, góralskiego, wnętrz „z duszą”, często w komplecie z kamionkowym naczyniami na smalec i ogórki, pasujące do karczm i pensjonatów w góralskim stylu: brązowe, piaskowe lub czarne
  • luksusowe porcelanowe delikatnie zdobione, do eleganckich jadalni łączone z pięknymi serwisami śniadaniowymi lub kryształowe do wnętrz glamour
  • solidne, ceramiczne, bogato zdobione w stylu retro lub ludowym, produkowane również w wersjach świątecznych: czerwone, zielone, złote
  • maselniczki do wnętrz minimalistycznych z białej ceramiki z drewnem, bambusowe, drewniane
  • wnętrza nowoczesne i pragmatyzm w kuchni preferują  maselnice metalowe (ze stali nierdzewnej)  lub szklane – przezroczyste lub w modnych obecnie kolorach : białe, szare, zielone, czarne, miętowe
  • do codziennego użytku w kuchni, wygodne i niedrogie maselniczki metalowe, w tym emaliowane  i plastikowe, również jako maselniczki turystyczne.
Wybrać można również rozmiar maselniczki od małej i bardziej płaskiej na niewielkie porcje masła po głęboką i dużą na całą osełkę. Nowe rozwiązania techniczne wśród maselniczek Maselniczka wodna – inteligentne rozwiązanie  problemu nieświeżego lub zbyt twardego masła. Wiejskie gospodynie przechowywały masło i inny nabiał bez dostępu powietrza zanurzone w wodzie. Maselniczka wodna wykorzystuje ten pomysł. Konstrukcja maselnicy z tzw. pływakiem sprawia, że przy zamkniętej pokrywce masło znajduje się w wodzie, po otwarciu woda spływa „jak po maśle”, i jest gotowe do użytku. Masło przechowywane w temperaturze pokojowej zachowuje miękkość, a bez dostępu powietrza – świeżość. Maselniczka turystyczna - np. do  przyczepy, kampera, na piknik czy na łódź. Zabezpieczona przed otwarciem i przesuwaniem za pomocą systemu antypoślizgowego – gumki na spodzie pojemnika na masło. Takie maselniczki wykonywane są dla bezpieczeństwa i trwałości z plastiku lub melaminy. Termicznametalowa „maselniczka – termos” z podwójnymi ściankami utrzymującymi temperaturę  schłodzonego masła. Nowoczesna i praktyczna, łatwa do mycia, np. w zmywarce. Zestaw do masła – maselniczka z nożykiem – rozwiązuje problem ciągłego poszukiwania noża do smarowania. Nożyk pasujący do pokrywki jest częścią zestawu nie do pomylenia z innymi sztućcami. I teraz wybór maselniczki to już „bułka z masłem” ;-))