Promocjalurch
Dodaj do koszyka

Foremka do róż z masy cukrowej, śred. róży 3 cm, Lurch

31,73  z VAT
Promocjagefu
Dodaj do koszyka

Rękaw do dekorowania DECORE Gefu

105,20  z VAT
Promocjakela
Szpatułka do Lukrowania, 37 cm Kela
Dodaj do koszyka

Szpatułka do lukrowania, 37cm Kela

51,67  z VAT
Promocjakela
Szpatułka do Lukrowania, 37,5 cm Kela
Dodaj do koszyka

Szpatułka do lukrowania, 37,5cm Kela

51,67  z VAT
Promocjagefu
Dodaj do koszyka

Stojak do chłodzenia ARIO Gefu

74,92  z VAT
Promocjagefu
Shaker do ciasta TWISTER Gefu
Dodaj do koszyka

Shaker do ciasta TWISTER Gefu

82,48  z VAT

A więc zabierasz się za pieczenie na poważnie? Dobrze trafiłeś! Każdy mistrz zaczynał od czeladnika, z czasem nabierając wprawy. Przejawia się to między innymi w używaniu coraz ciekawszych narzędzi. Dobry kucharz wie, jak ważny jest wygląd wypieków. Dlatego potrzebne są dekoratory do ciast.

Dekorator to ogólnie każde narzędzie kuchenne, które służy do kształtowania mas, ciast, lukrów, kremów. Istnieją liczne sztuczki, dzięki którym da się tworzyć ciekawe wzory zwykłymi sztućcami bądź szpatułkami. Jednak dobre narzędzia są po prostu niezastąpione. One pozwolą Ci tworzyć więcej wzorów znacznie wydajniej.

Do dekorowania przede wszystkim rękawy

Idea jest prosta: wyciskać półpłynną masę przez otwór tak, aby “malować” pożądany wzór. Ten podstawowy pomysł daje niezwykłe możliwości. Dlatego oferujemy rękawy oraz szpryce do dekorowania, czyli duże strzykawki. Za ich pomocą możesz wyciskać ciasto biszkoptowe, masę maślaną, bezy, marmoladę, lukier, bitą śmietanę, krem czekoladowy lub serowy — na twarożku lub mascarpone. Sama różnorodność surowców przyprawia o zawrót głowy, a nie wspomnieliśmy jeszcze o tych wytrawnych: majonez, purée ziemniaczane i pasty kanapkowe. Wymienne końcówki, czyli tylki o różnorodnych krawędziach pomagają tworzyć wzory szerokie i wąskie, gładkie i pofalowane, dostosowane do różnych lepkości. Niektóre masy wyciska się wprost do smażenia w oleju, np. na churros. Z lejącego się ciasta za pomocą rękawa do dekorowania możesz uformować fantazyjne kruche ciasteczka, wyciskając je wprost na blachę. A czy wybierzesz rękaw, czy szprycę — to Twoja indywidualna decyzja. Zależy to bowiem bardziej od wprawionej dłoni kuchmistrza niż od obiektywnych cech. Dobierz warsztat pod siebie!

Dekoratory to nie tylko wyciskanie kremów

Dekoratory do ciast i tortów to nie tylko przyrządy do wyciskania. Szczególne pole do popisu dla zdobienia wypieków daje formowanie masy cukrowej. Służą do tego specjalne, podłużne szpatułki do lukrowania. Niezastąpione są również foremki o fantazyjnych kształtach, np. różyczek lub piernikowych ludzików. Wypieczone w nich drobne słodycze mogą być osobnym deserem lub ozdóbką, zwieńczeniem wyjątkowego tortu. Jeśli szukasz więcej akcesoriów, przejrzyj poszczególne sekcje w dziale Pieczenie. Znajdziesz tam formy silikonowe i metalowe, pędzelki, szpatułki, wykrawacze i inne narzędzia dla adeptów i mistrzów sztuki kulinarnej. Z ich pomocą dasz upust kreatywności. Możesz wyczarować więcej pyszności, niż Ci się wydaje — to kwestia wprawy i dobrych dekoratorów do ciast!