Miłośnicy kawy nie wyobrażają sobie poranka bez aromatu ulubione napoju. Kawę można parzyć na różne sposoby. Ważne, aby była świeżo zmielona i odpowiednio zaparzona. Kawiarka, to proste w obsłudze i stosunkowo niedrogie urządzenie, które pozwoli, cieszy się wybornym smakiem kawy.
Jak działa kawiarka?
Urządzenie składa się z trzech części. Dolna część to zbiorniczek na wodę. Środkową tworzy sitko do kawiarki, do którego wsypujemy kawę. W górnym zbiorniku gromadzi się natomiast gotowy napar. Ważnym elementem jest zawór bezpieczeństwa. Jeśli wytworzy się zbyt wysokie ciśnienie, pozwala on, na jego bezpieczne ujście, bez szkód dla otoczenia. Parzenie kawy w kawiarce polega na umieszczeniu urządzenia na kuchence i doprowadzeniu do zaparzenia aromatycznego napoju. Kawa, której użyjemy, może być wcześniej zmielona, jednak dla uzyskania najlepszego efektu zalecane jest zrobienie tego bezpośrednio przed jej użyciem. Mielenie kawy do kawiarki można wykonać w osobnym młynku. Warto zatem kupić oba przyrządy w zestawie. Amatorzy mlecznych kaw jak cappuccino lub flat white powinni także połączyć wybór kawiarki ze spieniaczem. Jak widać, ilość konfiguracji jest nieograniczona. ..
Z czego może być wykonana kawiarka?
Istnieje kilka opcji materiałów, z których producenci wykonują urządzenia do parzenia kawy. Najpopularniejsze z nich to kawiarka aluminiowa oraz stalowa. Oba metale sprawdzają się tu równie dobrze, wybór jest więc kwestią indywidualnych preferencji. Użycie określonego tworzywa ma wpływ na wygląd urządzenia. Aluminiowe mają mocniej zaznaczone boki. Pozwalają na przygotowanie maksymalnie 18 filiżanek espresso. Stalowe są bardziej zaokrąglone, ale jednocześnie ich pojemność jest mniejsza. Najpopularniejsze modele mogą zaparzyć do 10 filiżanek kawy. Niezależnie od użytego metalu rączka powinna zabezpieczać przed dopływem ciepła, aby nalewając napój przypadkiem się nie poparzyć.
Osobną kategorię stanowią kawiarki porcelanowe. Wyróżnia je przede wszystkim piękny wygląd. Porcelana umożliwia ozdobienie dzbanka w dowolny, nawet najbardziej unikatowy sposób. Sprawia to, że kawiarka ceramiczna nabiera retro charakteru. Kawiarka porcelanowa, to dokonały pomysł na prezent dla wytrawnych kawoszy. Jednak najbardziej klasyczna kawiarka włoska, do dziś spotykana w tamtejszych domach jest miedziana.
Jaką pojemność kawiarki wybrać?
Pojemność kawiarki zależy oczywiście od naszych indywidualnych preferencji oraz ilości osób, która z niej korzysta. Producenci posługują się dwoma parametrami określającymi jej wielkość. Oznaczenie ml, to oczywiście pojemność liczona w mililitrach zaś tz oznacza ilość filiżanek napoju, które możemy przyrządzić. Kierując się jednym i drugim orientacyjne wartości, które możemy przyjąć:
- 200 ml – 4tz – 6tz
- 300 ml – 6tz – 8tz
- 400 ml – 8tz – 10tz
- 500 ml – 10tz – 12tz
- 600 ml – 12tz – 14tz
Dobra kawiarka przygotuje nam zatem dowolną ilość kawy. Jeśli parzymy zazwyczaj napój dla dwóch osób, spokojnie można wybrać mniejszy model. Duża pojemność sprawdzi się natomiast, gdy często zapraszamy gości. Należy pamiętać, że mielenie kawy, powinno zawsze odbywać się tuż przed przyrządzaniem napoju.
Jak używać kawiarki?
Kawiarka, to uniwersalne urządzenie, które może być użyte na dowolnym rodzaju kuchenki. Wystarczy źródło ciepła, które doprowadzi wodę do wrzenia i pozwoli na uzyskanie napoju. Nie ma także przeszkód, aby przystosowany do tego model podłączyć bezpośrednio do prądu. W sklepach można znaleźć, takie urządzenia jak:
- kawiarka elektryczna
- kawiarka na indukcję
- kawiarka na gaz
Na tym nie kończą się możliwości sprzętu. Równie doskonale sprawdzi się on w warunkach poza domem. Kawiarka na ognisko, czyli jej turystyczna wersja, może nam towarzyszyć w wyprawach.
Kawiarka może towarzyszyć nam w różnych sytuacjach. Z powodzeniem możemy zastąpić nią ekspres i cieszyć się świeżo zaparzoną, aromatyczną kawą. Kawa z kawiarki może smakować równie dobrze, jak ta przygotowana w ekspresie ciśnieniowym.