Maselniczki
Twarde lub zjełczałe masło, suchy chleb i nędzna kawa. Trio, które może zniszczyć najlepiej zapowiadający się poranek… I na odwrót - świeże, śmietankowe masło na pachnącej kromce i kubek aromatycznej kawy może postawić na nogi i zapewnić dobry start w kolejny dzień.
Jak zachować świeżość, smak i odpowiednią konsystencję masła?
Przechowywanie masła w odpowiednim naczyniu, z ograniczonym dostępem powietrza i światła bez konieczności chłodzenia w lodówce zapewnia maselniczka. Jest to naczynie składające się z podstawki i pokrywki w bardzo różnych formach. Tradycyjne maselniczki są najczęściej ceramiczne: porcelanowe, kamionkowe, fajansowe. Obecnie używa się nowych rozwiązań spełniających dodatkowe wymogi użytkowania i mycia.
Jaki wzór wybrać, skoro oferowane maselniczki są tak bardzo zróżnicowane?
Do wyboru jest kilka podstawowych trendów we wzornictwie tych małych, ale potrzebnych naczynek:
- maselniczki kamionkowe dla zwolenników stylu rustykalnego, góralskiego, wnętrz „z duszą”, często w komplecie z kamionkowym naczyniami na smalec i ogórki, pasujące do karczm i pensjonatów w góralskim stylu: brązowe, piaskowe lub czarne
- luksusowe porcelanowe delikatnie zdobione, do eleganckich jadalni łączone z pięknymi serwisami śniadaniowymi lub kryształowe do wnętrz glamour
- solidne, ceramiczne, bogato zdobione w stylu retro lub ludowym, produkowane również w wersjach świątecznych: czerwone, zielone, złote
- maselniczki do wnętrz minimalistycznych z białej ceramiki z drewnem, bambusowe, drewniane
- wnętrza nowoczesne i pragmatyzm w kuchni preferują maselnice metalowe (ze stali nierdzewnej) lub szklane – przezroczyste lub w modnych obecnie kolorach : białe, szare, zielone, czarne, miętowe
- do codziennego użytku w kuchni, wygodne i niedrogie maselniczki metalowe, w tym emaliowane i plastikowe, również jako maselniczki turystyczne.