Naczynia do zapiekania
116 pasujących produktów

Małe, duże, ceramiczne czy szklane? Nie wiesz, które naczynie żaroodporne wybrać? Chętnie pomożemy Ci podjąć decyzję, a będzie to znacznie łatwiejsze po przeczytaniu poniższego opisu. Gwarantujemy, iż po dokonaniu zakupu będziesz cieszył się smacznymi i niezwykle aromatycznymi potrawami.
Małe czy duże?
Naczynia żaroodporne to dość szeroki asortyment pod względem wielkości i rodzajów. Jeżeli zastanawiasz się nad wyborem rozmiaru tego naczynia, powinieneś odpowiedzieć sobie na pytanie, do czego go potrzebujesz. To, czy zakupisz małe czy duże zależy w głównej mierze od tego dla ilu osób będziesz gotować. Dla dwu- lub trzyosobowej rodziny w zupełności wystarczy naczynie o średniej wielkości. Podobnie sprawa ma się w przypadku gotowania okazjonalnego, wtedy wystarczy nam jedna sztuka. Jeżeli natomiast głównie stawiasz na tego rodzaju potrawy, powinieneś posiadać naczynie na zmianę. W przypadku liczniejszej rodziny lub częstego gotowania w naczyniu żaroodpornym możesz zakupić większy rozmiar lub kilka mniejszych.
Kształt ma znaczenie
Naczynia żaroodporne dostępne w naszym sklepie różnią się również kształtem. Z czym jest to związane? Okazuje się, że dania w naczyniu żaroodpornym, które chcesz wykonać również mają znaczenie. Mianowicie naczynie okrągłe świetnie spisze się w przypadku dań ziemniaczanych, natomiast prostokątne będą świetnym wyborem do lasagne. Jednak obojętnie jaki obiad zechcesz ugotować dobrze jest zdecydować się na naczynie bardziej zaokrąglone. To pozwoli na sprawne czyszczenie, które może być nieco utrudnione w przypadku prostych kątów.
Jaki materiał wybrać?
Prezentowane naczynia do zapiekania są dostępne w kilku wariantach, a każdy z nich posiada pewne cechy, które mogą przesądzić o zakupie. Dzielimy je ze względu na materiał, z którego zostały wykonane, a są to naczynia:
- Szklane – bardzo popularne, na którym nie zostanie zapach potrawy - nie sprawi więc kłopotów jego czyszczenie. Jest bardzo wytrzymały, do +500°C lub -40° w zamrażarce. Oprócz duszenia, gotowania i smażenia świetnie nadaje się również do mrożenia.
- Ceramiczne – inaczej kamionkowe – równie często wybierane, które nie zmieni koloru po przygotowaniu posiłku. Świetnie radzi sobie podczas smażenia i gotowania, ponieważ nie powoduje przywierania potraw do dna.
- Żeliwne – są niezwykle uniwersalne, z powodu szerokiego zakresu zastosowania. Można z powodzeniem używać ich nie tylko w piekarniku, ale także na kuchence, zarówno gazowej, jak i indukcyjnej.
- Gliniane – coś dla fanów eco, którzy cenią sobie materiały przyjazne środowisku. Świetnie sprawdza się podczas pieczenia warzyw, ryb i mięsa.