Noże do chleba
Noże do chleba
“Jak jest chleb, to i nóż się znajdzie...” mówi polskie przysłowie.
Podstawą polskich śniadań i kolacji jest pieczywo: chleb, bułki, rogaliki. Nóż do krojenia chleba to jedna z najczęściej używanych rzeczy. Zawsze znajdzie się jakiś nóż do chleba. Ale tylko te właściwe zapewnią nam szybkie, dokładne, równe i bezpieczne krojenie.
Najlepsze noże do krojenia chleba oszczędzają czas, zapewniają precyzję cięcia, nie wymagają częstego ostrzenia. Oto najpopularniejsze rodzaje od najprostszych noży do chleba do profesjonalnych kuchennych narzędzi krojących:
- Zwykłe stalowe i nierdzewne noże uniwersalne z gładkim ostrzem lub z drobnymi ząbkami, wymagające częstego ostrzenia. Tępy nóż stwarza konieczność nacisku na pieczywo mogący je odkształcać, trudne jest też krojenie wypieczonych skórek.
- Wyspecjalizowane noże ze stali nierdzewnej, z długim ostrzem z małą „piłką”. Taki nóż piła pokroi każdy rodzaj pieczywa, od bułek po chleby razowe.
- Nóż dwustronny do chleba lub nóż uniwersalny dwustronny do krojenia większości produktów. Posiada dwa różne ostrza i najczęściej prostą rękojeść do pracy w obu pozycjach.
- Nóż z prowadnicą pozwalającą kroić równe plasterki zwany też nożem z ogranicznikiem kontrolującym grubość plastrów. Traktowany jako prostsza alternatywa dla krajalnicy, często sprzedawany z widelcem przytrzymującym podczas cięcia.
- Ceramiczne noże do chleba, bardzo trwałe i ostre, nie wymagają ostrzenia.
- Nóż do nacinania - specyficzny rodzaj nożyka pozwalający uzyskać piękne wzory na cieście przed włożeniem pieczywa do pieca. Cieniutkie żyletki stanowią wymienne ostrza, nie ślizgają się, ciasto do nich nie przywiera, a wydłużony uchwyt zapewnia dokładne i precyzyjne cięcie. To narzędzie profesjonalistów - piekarzy oraz dla hobbystów.
- Nóż elektryczny do chleba to wygodny i bezpieczny wybór. Funkcjonalny i wygodny, nie wymaga ostrzenia i nie emituje drgań podczas krojenia. Moc wynosi zazwyczaj od 100 do 180 W. Nóż elektryczny ma wymienne ostrza z małymi, większymi ząbkami lub gładkie. Krojenie produktów przebiega łatwo, przyjemnie i szybko. W sprzedaży są zarówno tańsze modele dla potrzeb domowych jak i profesjonalne maszyny kuchenne.
- Nóż ultradźwiękowy do chleba generuje fale ultradźwiękowe, wprawiające ostrze w mikrodrgania. Wykorzystanie oscylacji ostrza minimalizuje tarcie, co zapewnia precyzyjne, czyste cięcie, bez kruszenia i rozłamywania warstw twardych np. wypieczonej skórki chleba; rozmazywania warstw miękkich i lepkich tj. karmel; przesuwania drobnych dodatków tj. jak orzechy czy rodzynki. To sprzęt najwyższej jakości, często używany w zakładach produkcji wypieków warstwowych, ciast z kremami itp.