Noże do mięsa
Potrawy mięsne wciąż zdecydowanie królują na polskich stołach. Aby można je było odpowiednio przyrządzić, potrzebne są jednak wysokiej jakości noże do mięsa. Watro zainwestować w profesjonalny nóż, który charakteryzował się będzie nie tylko doskonałym wyważeniem i jakością wykonania, ale też posłuży nam przez wiele lat.
Wysokiej jakości noże są podstawą komfortowego przygotowywania posiłków. Nóż do mięsa w szczególności powinien być nie tylko solidnie wykonany, ale też odpowiednio dobrany do krojenia danego rodzaju mięsa. Przed zakupem należy zastanowić się, czy będziemy używali go do filetowania, czy krojenia na kawałki. Inny nóż sprawdzi się w przypadku mięsa surowego, a inny do krojenia pieczonych mięs czy wędlin. Warto zainwestować w wykonany z wysokiej jakości materiałów nóż, bo przy odpowiedniej pielęgnacji posłuży nam on przez wiele lat. Jak wybrać odpowiedni nóż do krojenia mięsa?
Noże do krojenia mięsa surowego
Do trybowania mięsa, czyli usuwania wszystkich niepożądanych części, takich jak kości, skóry, czy włókna, przed obróbką termiczną, potrzebny nam będzie odpowiedni nóż. Jego głownia powinna być wąska i ostro zakończona, aby umożliwić nam dotarcie do każdego miejsca. Noże do surowego mięsa dzielą się na dwa podstawowe typy: te elastyczne, służące do filetowania drobiu i ryb, oraz sztywne, do twardszego mięsa, na przykład wieprzowego, czy wołowego, a także dziczyzny.
Do rozbioru mięsa z kośćmi najlepiej nada się duży i odpowiednio wyważony tasak. Nie należy do tego celu używać zwykłego noża do mięsa, gdyż nawet dobry nóż może się łatwo zniszczyć podczas krojenia twardych elementów. Tasak jest odpowiednio gruby i trwały, aby poradzić sobie z tym niełatwym zadaniem. Do krojenia mięsa bez kości sprawdzą się natomiast noże do mięsa o długiej głowni bez ząbków. Najważniejsze jest, aby nóż rzeźniczy był dobrze wyważony i wykonany w wysokiej jakości materiałów.
Noże do wędlin i mięsa pieczonego
Długi nóż o zaokrąglonej końcówce, stworzony z myślą o krojeniu w cienkie plastry, przyda się w każdej kuchni do porcjowania wędlin na wyjątkowo cienkie, a przy tym równe porcje. Do porcjowania pieczeni przyda nam się nie tylko dobry nóż do wędlin, ale też odpowiedni widelec do mięs, który pozwoli na profesjonalne podzielenie mięsa na równe, estetyczne kawałki. Do krojenia steków przydają się natomiast ostre noże z ząbkami. Krojenie ich standardowymi nożami obiadowymi nie tylko może okazać się trudne, ale też spowodować utratę soków przez mięso, wpływając negatywnie na walory smakowe.