Noże do warzyw i owoców
Dobrej jakości nóż o wygodnej rękojeści i ostrym ostrzu to podstawowe narzędzie w kuchni. Poniżej znajdziecie najlepsze w swojej kategorii noże do warzyw i owoców wiodących marek.
Noże do owoców i warzyw miękkich oraz twardych
Nóż do obierania warzyw lub owoców zdaje się mieć dość proste zastosowanie: zwykle chodzi o to, aby przekroić nim jabłko na pół, wydrylować arbuza lub winogrono, tudzież obrać kiwi. Tak naprawdę jednak, jeśli spędzamy w kuchni wiele czasu, nóż do warzyw powinien być bardzo dobrej jakości. Najlepiej zresztą, gdy nie będzie to jeden nóż – w sensownie zaprojektowanym miejscu do gotowania powinny znaleźć się noże specjalistyczne. Jakie? Otóż takie, które będą będą miały swoje ścisłe specjalizacje: krojenie, czyszczenie skórki, siekanie, dekorowanie lub obieranie ze skórki. Każdy z nich ma nieco inny kształt, rękojeść oraz rodzaj ostrza. Na przykład, noże do owoców i warzyw twardych, takich jak ziemniaki, awokado, gruszka, jabłko, niektóre jarzyny (np. marchew), czy szparagi, mają ostrze z ząbkami. Nóż do owoców i warzyw miękkich, tak jak pomidory, morele, brzoskwinie, mogą być całkowicie gładko zakończone ostrze. Natomiast narzędzie przydatne do szczególnie opornych w krojeniu lub twardych w obieraniu owoców lub warzyw, tj. ananas, to nóż z piłką.
Noże do drylowania i obierania owoców i warzyw
Szczególnie istotną rolą nożyków do warzyw jest jednak nie ich krojenie, czy siekanie, ale obieranie i drylowanie. Tutaj sprawdzi się niewielki nożyk z ostrzem o niewielkiej szerokości, ale za to ze spiczastą końcówką. Taka budowa noża ułatwi docieranie do najgłębszych zakamarków jabłek, jak i umożliwi wyskubanie pestek z najtrudniejszych pod tym względem owoców, takich jak na przykład arbuz.
Nóż do tworzenia ozdób z warzyw i owoców
Kolejna ważna rzecz, o której nie należy zapominać wybierając nóż do owoców i warzyw, to jego potencjał w kwestii tworzenia misternych ozdób z pożywienia. Ostry, wygodny w użyciu i odpowiednio zaprojektowany nóż karbowany, spiralny lub z ząbkowanym ostrzem pozwoli nam wyczarować prawdziwe cuda z ananasa, mango lub z jabłka na stół.
Warto potraktować zakup nożyka do owoców i warzyw tak samo poważnie, jak zwykle podchodzimy do wyboru noża do mięsa. Zdecydowanie będzie to jedno z najczęściej używanych przez nas narzędzi podczas przygotowywania posiłków. Nóż do warzyw i owoców posłuży nam do przygotowania szybkiej sałatki, zdrowej przekąski do grilla, czy do pożywnego dania jarskiego. Nie bójmy się przy tym wybierania tych noży, które odbiegają nieco od powszechnego wyobrażenia o tego typu akcesoriach kuchennych. Na przykład, noże do owoców i warzyw o kształcie przypominającym tasak sprawdza się doskonale w siekaniu. Natomiast bardzo długie noże będą niezastąpione, gdy zechcemy kroić bardzo dojrzałe (prawie przejrzałe) owoce i warzywa. Przekonajcie się sami!