lurch
Dodaj do koszyka

Nóż Santoku z rowkami, 17 cm, Lurch

79,11  z VAT
kyocera
Dodaj do koszyka

Nóż Santoku 14cm Bio Kyocera

339,48  z VAT
kyocera
Dodaj do koszyka

Nóż Santoku 14cm Shin Black Kyocera

399,00  z VAT
kyocera
Dodaj do koszyka

Nóż Santoku 14cm Shin White Kyocera

302,68  z VAT
kyocera
Dodaj do koszyka

Nóż Santoku 16cm Gen Kyocera

363,40  z VAT
kyocera
Dodaj do koszyka

Nóż Santoku 14cm Gen Kyocera

317,40  z VAT
kyocera
Dodaj do koszyka

Nóż Nakiri 16cm Japan Kyocera

919,08  z VAT
kyocera
Dodaj do koszyka

Nóż Santoku 16cm Japan Kyocera

891,48  z VAT
kyocera
Dodaj do koszyka

Nóż Santoku 14cm Japan Kyocera

799,48  z VAT
kyocera
Dodaj do koszyka

Nóż 13cm Japan Kyocera

749,80  z VAT
kyocera
Dodaj do koszyka

Zestaw nóż Santoku Gen i obieraczka Kyocera

339,48  z VAT
kyocera
Dodaj do koszyka

Nóż mini Santoku 11,5cm Gen Kyocera

183,09  z VAT
kyocera
Dodaj do koszyka

Zestaw nóż Santoku i obieraczka Kyocera

367,08  z VAT
zassenhaus
Dodaj do koszyka

Ceramiczny nóż Santoku 14cm Zassenhaus

82,63  z VAT
kuchenprofi
Nóż Santoku, 18 cm, Stal Chirurgiczna Küchenprofi
Dodaj do koszyka

Nóż Santoku, 18cm, stal chirurgiczna Küchenprofi

228,71  z VAT
gefu
Dodaj do koszyka

Nóż Santoku SENSO Gefu

135,15  z VAT
arcos
Nóż kuchenny 160 mm KYOTO Arcos
Dodaj do koszyka

Nóż kuchenny 16cm KYOTO Arcos

327,25  z VAT
arcos
Dodaj do koszyka

Nóż kuchenny 16cm Kyoto Arcos

352,75  z VAT
arcos
Nóż japoński Santoku 185 mmm KYOTO Arcos
Dodaj do koszyka

Nóż japoński Santoku 18,5cm KYOTO Arcos

424,15  z VAT
arcos
Nóż santoku 140mm Riviera White Arcos
Dodaj do koszyka

Nóż Santoku 14cm Riviera White Arcos

160,65  z VAT
arcos
Nóż japoński santoku Riviera 180mm Arcos
Dodaj do koszyka

Nóż japoński Santoku Riviera 18cm Arcos

211,65  z VAT

Noże japońskie stanowią połączenie wielowiekowej kultury miecza i kuchni Japonii oraz nowoczesnych technologii. Odznaczają się klasyczną elegancją formy nawiązującą do filozofii “wasabi sabi” (prostota i piękno) i zgodnie z jej duchem są wysoce użyteczne, trwałe, doskonałej jakości i piękne.  Przeznaczone do różnych produktów i technik cięcia, kuchenne noże japońskie produkowane są ze stali węglowych i stopowych oraz uszlachetniane obróbką termiczną i mechaniczną, tj. hartowanie na gorąco i zimno, młotkowanie, a nawet kucie ręczne. Wyjątkowe są noże ze stali damasceńskiej ze zrekonstruowanego po wiekach gatunku stali o przedziwnej, warstwowej strukturze. Wszystkie doskonale tną i porcjują mięso, ryby, warzywa i owoce tworząc doskonałe dania. W naszej ofercie znajdziecie Państwo noże z Seki w Japonii – stolicy japońskich noży, produkowane przez dwóch czołowych wytwórców:    KAI - nienaganna ostrość, idealne wyważenie, świetny design   MIYABI - wyśrubowane standardy jakości, doskonałe dopasowanie, elegancja 

Noże uniwersalne: 

  • Gyuto – tzw. europejski nóż szefa kuchni. Jest to wielozadaniowe narzędzie do wszelkich podstawowych czynności w kuchni od siekania warzyw przez porcjowanie mięsa. To niezbędny element każdej kuchni, uwielbiany przez profesjonalistów. Zastosowanie podobne do Santoku, ale nóż jest węższy i dłuższy. Jest to najczęściej używany nóż do mięsa. 
  • Santoku, czyli azjatycki nóż szefa kuchni. Jest zwykle krótszy i szerszy niż Gyuto,  grzbiet klingi jest prowadzony większym łukiem, a sama krawędź ostrza jest niemal prosta, bez wyraźnego wybrzuszenia. Uniemożliwia to siekanie przez kołysanie, ale ułatwia przenoszenie na nożu krojonych produktów na szerszej powierzchni płazu. Na niektórych płazach stosuje się żłobienia - produkty “nie przyklejają się” i zsuwają z klingi. Doskonały nóż do warzyw i owoców - ma szerokie zastosowanie w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ale również do większości produktów spożywczych. 

Noże wyspecjalizowane: 

  • Nakiri - nóż do warzyw i owoców oraz ziół, prostokątna klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych składników. Szeroki nóż przypominający tasak, bez czubka, z prostą krawędzią tnącą, ale z delikatnym ostrzem. Krawędź tnąca bez brzuśca służy do krojenia w linii pionowej i pozwala zastosować różne techniki i ciąć na bardzo cienkie plastry. 
  • Do filetowania ryb o cienkiej, długiej, zwykle elastycznej i delikatnej klindze, za to grubszej rękojeści ułatwiającej chwyt mokrą lub zatłuszczoną dłonią. 
  • Do patroszenia ryb – cienkie elastyczne noże z ostrym czubkiem. 
  • Nóż do sushi - nóż o długim, wąskim i cienkim ostrzu w kształcie liścia najczęściej z jednostronnym szlifem.  Doskonały do plastrowania surowej ryby i mięsa, przygotowania sushi, carpaccio itp. 
  • Tasak japoński - do rozłupywania kości, pracy z mrożonym mięsem, ścięgnami, twardymi owocami. 
Wybór japońskiego noża kuchennego to oszczędność czasu i energii, ułatwienie i uprzyjemnienie pracy w kuchni, a dla profesjonalistów wysoka efektywność i oszczędność. Nasze noże będą z Państwem na lata w niezmienionej, wysokiej formie.