Oceniono 5.00 na 5
317,40 zł z VAT
Twoje noże są tępe ? Przyszedł czas na wymianę? Nie koniecznie. Każdy, nawet najlepszej jakości nóż kiedyś się stępi. Rozważ zakup ostrzałki do noży. Zaoszczędzisz, dając drugie życie tym, które już masz, a pięknie pokrojone warzywa czy mięso będą ozdobą Twojego stołu. Ostrzenie noży z takim urządzeniem nie będzie dla Ciebie żadnym problemem.
Rodzaje ostrzałek do noży kuchennych
Ostrzałki do noży, które aktualnie możesz spotkać na rynku, różnią się od siebie przede wszystkim swoją budową. Ich konstrukcja ma wpływ na sposób użytkowania. Pozwala ona szybko i sprawnie naostrzyć nóż, a innym razem musisz się uzbroić w cierpliwość, żeby to zrobić. Pod względem konstrukcji i sposobu działania wyróżnia się dwa podstawowe typy ostrzałek - ręczne oraz elektryczne. Ostrzałki ręczne nie tak dawno cieszyły się dużą popularnością. Większość z nas zna tradycyjne osełki. Jest to jeden z najprostszych sprzętów pod kątem budowy, a także użytkowania, do ostrzenia noży. Są one kamienne lub wykonane z bryły ukształtowanej z ziaren ściernych. W ten sposób masz możliwość naostrzyć, wyszlifować oraz wypolerować ostrze noża. Ziarna diamentowe, ścierne, kwarcowe, czy korydowe mogą być zlepione ze sobą specjalnym ceramicznym spoiwem. Poza tradycyjną osełką w kategorii ręczne ostrzałki znajdziesz jeszcze japońskie kamienie wodne. Jest to rodzaj profesjonalnej ostrzałki do noży japońskich. Kolejnym rodzajem ostrzałki jest ostrzałka prętowa. W tym przypadku powierzchnia ostrząca umieszczona jest na charakterystycznym, grubym i długim drucie. Ostrzałka elektryczna jest zdecydowanie bardziej komfortowym urządzeniem. Jej obsługa jest prostsza, czasami ograniczona wręcz do przycisków start i stop. Ostrzałki elektryczne same wymuszają prawidłowy kąt ostrzenia noży. Posiadają antypoślizgową podstawę, dzięki czemu nie przesuwają się po blacie.
Ostrzałka do noży masarskich jest podstawowym narzędziem przydatnym do ostrzenia noży o różnej długości ostrzy. Wykonana jest z materiałów ściernych połączonych spoiwem Są one bardzo wydajne i łatwe w obsłudze. Gwarantują precyzyjne i dokładne ostrzenie. Proces ostrzenia noża uzyskiwany jest w tym przypadku za pomocą specjalnego wyprofilowania, a także poprzez użycie materiałów najwyższej jakości.
Zalety ostrzałek do noży
Decydując się na zakup ostrzałki, zwróć uwagę na rodzaj noży, które preferujesz w swojej kuchni; używasz noży ze stali czy noży ceramicznych. Zapoznaj się z opiniami, które ułatwią Ci wybór urządzenia. Ostrzałki ręczne są tańsze, musisz jednak pamiętać, że ich użycie wymaga więcej wprawy niż podczas ostrzenia noży ostrzałką elektryczną. Prowadnice zadbają o prawidłowy kąt ostrzenia. Zadbaj, aby Twoja ostrzałka była solidnie wykonana i wytrzymała. Profesjonalna ostrzałka do noża naostrzy również Twoje noże zakończone ząbkami. Kieruj się więc jej jakością, a posłuży Ci przez kolejne lata.