Nawet najprostszy przepis przestaje być banalny, gdy znajdziemy w nim zapis: „dodaj jedną szklankę mąki”. Spoglądamy wówczas na nasze zbiorowisko najróżniejszych szklanek i zapada konsternacja. Zdezorientowanie jest tym większe, gdy okazuje się, że wsypując do tej samej szklanki różne rodzaje mąki, wychodzi nam zawsze inna objętość. Spróbujmy więc rozprawić się z tajemniczą szklanką mąki. Ile to gramów i jak stosować przelicznik miar kuchennych, aby ułatwić sobie życie?
Spis treści:
Ile mąki znajduje się w jednej szklance?
Precyzja w trzymaniu się przepisów jest istotna. Zwykle dodanie zbyt dużej ilości mąki spowoduje, że ciasto, niezależnie od jego przeznaczenia, wyjdzie zbyt twarde. Gdy dodamy zbyt mało mąki, trudno nam będzie uzyskać spoistą konsystencję powstającego dania. Niestety, nie odgadniemy, jaką szklankę posiada twórca przepisu i jaką objętość miał na myśli. W domyśle jednak należy uznać, że najczęściej chodzi o standardowe 250 ml objętości typowej szklanki, czyli zmieści się w niej 0,25 l wody, która waży 250 gramów.
W takiej szklance zmieści się jednak już nie 250 g mąki, a od 150 g do 170 g. Jeśli więc w przepisie mamy dokładnie wyliczoną ilość gramów i jest to np. 300 g mąki, należy użyć dwóch szklanek. Skąd taka różnica? Wynika ona z tego, że objętość nie równa się wadze. Jedna szklanka o pojemności 250 ml zmieści w sobie 250 ml mleka, ale już mniej mąki i jednocześnie więcej soli lub cukru. Podobnie jest z łyżeczką: jedna łyżka mąki nie waży tyle samo, co łyżeczka cukru, ale zawsze pozwoli nam wymierzyć tę samą ilość cieczy.
Gdy poznamy te zasady, łatwo będzie nam przeliczyć (przyjmując, że 1 szklanka to 150g mąki), że:
- 200 g mąki to 1 i 1/3 szklanki,
- 300 g mąki to 2 szklanki,
- 500 g mąki to 3 i 1/3 szklanki.
Jak zaokrąglać?
Doświadczeni kucharze stosują pewne skróty, zaokrąglając liczby do 150 g. Jeśli więc potrzebują określonego w przepisie 500 g mąki, biorą nieco ponad 3 szklanki, pamiętając o tym, aby wypełniać je po brzegi. Gdy w przepisie mają 400 g, korzystają również z 3 szklanek, wypełniając je jednak tak, aby pozostawić wolnego miejsca odmierzając 1 cm luzu na czubku naczynia. Gdy nauczymy się stosować w praktyce takiego zaokrąglania, okaże się, że najprościej jest zawsze dzielić ilość mąki określonej w przepisie przez 150 g. Wyjdzie nam wtedy liczba szklanek do odmierzenia.
Ile gramów mąki w szklance dla odmian: żytnia, kukurydziana, ziemniaczana?
Powyższe wyliczenia odnoszą się do mąki o standardowej objętości mąki pszennej. W rzeczywistości, oprócz mąki pszennej, mamy jeszcze mąkę orkiszową, słonecznikową, kokosową, konopną, żytnią itp. Charakteryzują się one różną gęstością. Sprawa wygląda tutaj następująco:
W jednej szklance zmieści się – podział na mąki:
- 100 g mąki słonecznikowej i owsianej
- 115 g mąki kukurydzianej
- 120 g mąki żytniej razowej
- 130 g mąki kokosowej
- 140 g mąki pszennej razowej, gryczanej i jaglanej
- 145 g mąki żytniej chlebowej
- 150 g mąki orkiszowej
- 160 g mąki graham
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 210 g mąki krupczatki
Sprytne sposoby na przeliczanie miar i wag w kuchni
Gdy po raz kolejny zastanawiamy się, czy szklanka mąki to 120, 250, czy może jednak 200 gramów, sięgnijmy po ułatwiacze przeliczania miar i wag. W sklepach znajdziemy metalowe, silikonowe czy plastikowe miarki kuchenne, do których możemy nabrać standardowa ilość produktu. Możemy też kupić precyzyjną wagę kuchenną lub robot kuchenny z wbudowaną wagą. Pomocne może okazać się również stosowania przelicznika miar i wag online – są to popularne kalkulatory internetowe, pozwalające przeliczyć, w jakiej misce zmieści się np. 500 g mąki lub ile szklanek cukru potrzebujemy, aby mieć go dokładnie 100 g. Najprościej jest jednak stosować zawsze te same naczynia do gotowania lub formy do pieczenia. Jeśli wiemy, że posiadana przez nas szklanka mąki to zawsze 150 g czy 160 g produktu oraz jeśli dodatkowo nauczymy się, ile w te samej szklance mieści się cukru pudru, soli, kakao lub wiórków kokosowych, będzie nam łatwiej przeliczać wszystkie potrzebne ilości składników.
Przelicznik miar kuchennych dla łyżek i łyżeczek
Standardowo przyjmuje się, że jednak łyżka kuchenna ma objętość 15 ml, a mała łyżeczka 5 ml. Gdy potrzebujemy do przepisu malej ilości cukru wyrażonej w gramach, powinniśmy wiedzieć, że w jednej łyżce stołowej zmieści się maksymalnie 12 g tego produktu.
Orientacyjne wagi dla różnych produktów:
Woda / mleko / bulion / ocet
- 1 szklanka = 160 g.
- 1 łyżka = 15 g.
- 1 łyżeczka = 5 g.
Mak
- 1 szklanka = 165 g.
- 1 łyżka = 8 g.
- 1 łyżeczka = 2,5 g.
Wiórki kokoswe
- 1 szklanka = 180 g.
- 1 łyżka = 10 g.
- 1 łyżeczka = 3 g.
Olej
- 1 szklanka = 230 g.
- 1 łyżka = 14 g.
- 1 łyżeczka = 5 g.
Cukier kryształ
- 1 szklanka = 220 g.
- 1 łyżka = 13 g.
- 1 łyżeczka = 5 g.
Bułka tarta
- 1 szklanka = 250 g.
- 1 łyżka = 9 g.
- 1 łyżeczka = 3 g.
Śmietana 18%
- 1 szklanka = 230 g.
- 1 łyżka = 12 g.
- 1 łyżeczka = 4 g.
Miód
- 1 szklanka = 360 g.
- 1 łyżka = 22 g.
- 1 łyżeczka = 7 g.
Mąka pszenna lub cukier puder
- 1 szklanka = 160 g.
- 1 łyżka = 10 g.
- 1 łyżeczka = 3 g.
Mleko w proszku
- 1 szklanka = 175 g.
- 1 łyżka = 10,5 g.
- 1 łyżeczka = 3,5 g.
Sól
- 1 szklanka = 300 g.
- 1 łyżka = 20 g.
- 1 łyżeczka = 6 g.