Rondle
Rondelek kuchenny to niewielki garnek, zwykle z rączką, bez którego w kuchni ciężko sobie poradzić. Jest uniwersalny – może służyć jako garnek do gotowania mleka, podgrzania porcji obiadu czy roztopienia masła do ciasta. Większe rondle nadadzą się nawet do duszenia mięsa czy przygotowywania potraw w piekarniku. Wybór jest szeroki – od emaliowanych, pięknie zdobionych aż po nowoczesne – ze stali nierdzewnej.
Rondelek – liczy się jakość
Tego typu naczynia mają nam ułatwić i uprzyjemnić gotowanie. Warto zatem zaopatrzyć się w rondelek naprawdę dobrej jakości. Garnek z powłoką nieprzywierającą to podstawa – nie będzie przypalał potraw i będzie łatwy do czyszczenia. Podobne właściwości mają rondelki teflonowe – dzięki takiej powłoce możemy przygotowywać potrawy praktycznie bez tłuszczu, dzięki czemu są lżejsze i zdrowsze. Warto zaopatrzyć się przynajmniej w jeden tego typu garnek. Doskonałą jakość posiadają też garnki miedziane – miedź równomiernie rozprowadza ciepło, a dodatkowo rondle miedziane mają niepowtarzalny design.
Na garnkach nie warto oszczędzać – używamy ich codziennie, a dobrej jakości naczynia to inwestycja na lata.
Odpowiedni rozmiar rondla zapewni nam wygodę
Wybierając rondelek zastanówmy się, jakiego rozmiaru potrzebujemy. Małe, o średnicy 12 cm lub 16 cm przydadzą się do ugotowania jajka czy odgrzania małej porcji posiłku. Duże (20 cm, 24 cm lub 28 cm) sprawdzą się podczas gotowania większych potraw. Warto zaopatrzyć się przynajmniej w jeden rondelek mniejszy i jeden większy. Płaski rondelek, nazywany tygielkiem, czyli rondel z dwoma uszkami będzie idealny do duszenia mięsa albo do jego podsmażania. Rondelek z dzióbkiem natomiast przyda się do podgrzewania i nalewania zup lub sosów, chroniąc przed rozlewaniem się płynnych potraw. Niskie rondelki posłużą idealnie do roztopienia masła na ciasto. Każdy z nich warto kupić razem z pokrywką – przyda się do przechowywania potraw w lodówce, nie przenosząc zapachu. Większość rondelków nadaje się także do użytkowania w piekarniku – spełniają wtedy funkcję małej brytfanki.
Garnki do płyty indukcyjnej
Jeśli mamy płytę indukcyjną obowiązkowo musimy zaopatrzyć się w garczki do kuchni indukcyjnej. Specjalnie dedykowane rondelki to te z grubym dnem, przez co ciepło jest świetnie rozprowadzane, a rondel nie przywiera do płyty. Muszą być wytrzymałe, dlatego często wykonuje się je ze stali nierdzewnej. Obecnie, garnki teflonowe też w większości przypadków nadają się na indukcję. Jeśli zależy nam na konkretnym kolorze, poszukajmy wśród garnków ceramicznych – powłokę ceramiczną można dowolnie pomalować, łatwo zatem dopasować garnki do wystroju naszej kuchni.