Szybkowary
Masz dość długiego i nudnego gotowania? Teraz mamy dla Ciebie świetny produkt! Szybkowary, bo o nich mowa, pomogą Ci skrócić czas gotowania dwukrotnie, a dzięki ich innowacyjnym funkcjom, cały proces gotowania będzie znacznie przyjemniejszy. Nie jesteś pewny, który szybkowar wybrać? Żaden problem. Zapraszamy zatem do zapoznania się z ofertą Recucina i poniższym poradnikiem.
Mały, czy duży szybkowar?
Ważną kwestią podczas podejmowania decyzji, który szybkowar zakupić jest niewątpliwie jego pojemność. W asortymencie znajdą Państwo szybkowary o pojemnościach od 1,5 do 6 litra. Wybrać mały szybkowar, czy duży? Jeżeli gotujesz tylko dla siebie lub 2-óch osób, zapewne wystarczy garnek o wielkości 1,5l do 2l. Jeżeli zaś rodzina liczy 3-4 osoby, można śmiało zaopatrzyć się w garnek o pojemnościach 3l lub 4l. Natomiast szybkowary 5l lub 6l przydadzą się liczniejszym rodzinom, liczącym 5-6 osób, lub więcej. Szybkowary świetnie nadają się do dań jednogarnkowych, ale jeżeli lubisz obiady dwudaniowe, możesz również zaopatrzyć się w dostępne zestawy garnków.
Szybkowar na indukcję, lub na gaz
Innym aspektem, na który również powinno się zwrócić uwagę jest rodzaj kuchni, na której będzie się gotować. Jeżeli jest to kuchnia gazowa, analogicznie trzeba skoncentrować się na szybkowarach na gaz. Podobnie sprawa ma się z kuchnią indukcyjną. Jeżeli w domu znajduje się kuchnia elektryczna, jedyną opcję będą stanowiły szybkowary na indukcję. Dla niezdecydowanych mamy natomiast świetne wyjście z sytuacji, a mianowicie szybkowar elektryczny. Jest to również idealne rozwiązanie podczas częstych przeprowadzek w przypadku wynajmowania mieszkania. Nie trzeba się bowiem martwić , iż zakupiony produkt nie będzie kompatybilny ze sprzętem w nowym mieszkaniu.
Na czym polega działanie szybkowaru
Gotowanie w szybkowarze jest tak skuteczne dzięki jego szczelnym zamknieciu, w którym podczas gotowania wzrasta ciśnienie. Równoczesny wzrost temperatury i wrzenie wody sprawiają ze produkty szybciej się gotują. Jednak ze względu na wysokie ciśnienie garnki te musza być wyposażone w zawór bezpieczeństwa. Korzystanie z szybkowaru wymaga bezwzględnego przestrzegania zalecanego czasu gotowania, a zaglądanie w międzyczasie jest absolutnie niemożliwe. Należy pamiętać, iż definicja szybkowaru skupia się na stałej temperaturze gotowania i nie trzeba sprawdzać potrawy tak jak w przypadku zwykłych garnków. Dodatkowo pomoże w tym również zakup szybkowaru z termometrem. Dzięki temu można zobaczyć kiedy garnek ciśnieniowy uzyskał pożądaną temperaturę i od kiedy można liczyć czas gotowania.
Co ugotować, a czego nie wolno
Gulasz z szybkowaru to nie jedyne danie jakie można przygotować w zaskakująco krótkim czasie. Szybkowar służy do gotowania zup, wędlin, czy nawet dżemów. Za pomocą szybkowaru można też o wiele szybciej przygotować niedzielny rosół, czy też cześć tuszki, jak golonka. W szybkowarze można ugotować prawie wszystko, jednak jest kilka produktów, na które powinno się uważać. Są to:
Zakazu gotowania drobnoziarnistym kasz należy bezwzględnie przestrzegać. Jest to umotywowane możliwością dostania się drobnych ziarenek do zaworu bezpieczeństwa a mianowicie zatkania miejsca ujścia pary wodnej. Do czego może to doprowadzić? Do wybuchu, który może zagrozić nie tylko zdrowiu, ale i życiu. Pamiętaj więc o stanowczym stosowaniu się do wszystkich zaleceń, jakie zawiera dołączona do zakupionego szybkowaru instrukcja obsługi.