Sezon grillowy to czas radosnych spotkań z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. W aromacie piekącego się na ruszcie soczystego mięsa czas upływa nam na długich rozmowach, piciu orzeźwiających napojów i przygotowywaniu szybkich przekąsek, które obok rumieniących się na ruszcie kiełbas i marynowanej karkówki doskonale uzupełniają talerze biesiadników. Kolorowe szaszłyki, pieczone sery lub klasyczne koreczki to nie jedyne pomysły, które urozmaicą klasyczne dania z grilla. Przed Tobą osiemnaście smacznych przekąsek, także dla osób na diecie wegańskiej, dzięki którym każdy z gości znajdzie coś zgodnego ze swoimi upodobaniami.
Spis treści:
Mięsne dania na ciepło
Czym byłby grill bez mięsa? Pachnąca przyprawami karkówka i ociekające tłuszczem kiełbasy to niezaprzeczalne symbole każdego weekendu spędzonego w ogródku nad rozgrzanym do czerwoności węglem. Aby każde gorące danie mięsne na imprezę wyszło idealnie, przed znalezieniem się na ruszcie mięso powinno osiągnąć temperaturę pokojową. Dla uzyskania najlepszych wrażeń smakowych każdy kawałek karkówki, żeberka z grilla czy nawet piersi z kurczaka powinien spędzić całą noc w marynacie. Do karczka doskonale sprawdzi się nieskomplikowana marynata z musztardy francuskiej, sosu sojowego, płynnego miodu i sproszkowanego imbiru. Kiedy Twoi goście skosztują tak przygotowanego mięsa, uznają, że najlepsza karkówka na świecie to ta Twojego autorstwa i już nigdy nie zechcą spróbować przyrządzonej w inny sposób.
Twoje ulubione jedzenie z grilla to kiełbasa? Przed smażeniem natnij ją w kilku miejscach, a na ruszcie dokładnie obserwuj stopień jej wysmażenia. Najlepsza kiełbasa na grilla to taka, która wytopiła z siebie nadmiar tłuszczu, a jednocześnie nie zdążyła się zwęglić. Dobrą alternatywą dla klasycznych kiełbas jest kiszka ziemniaczana z grilla. Ze względu na jej delikatną strukturę należy grillować ją w folii aluminiowej, uprzednio smarując olejem bądź oliwą. Po kilkunastu minutach szybka przekąska w postaci kiszki ziemniaczanej będzie gotowa do zaserwowania Twoim gościom. Do mięsnych dań super dodatkiem będzie rumiana i chrupiąca bagietka na ciepło. Wystarczy pokroić bagietkę na średniej grubości kromeczki i każdą z nich posmarować szybkim w wykonaniu masłem czosnkowym. Podpieczona bagietka to doskonały pomysł na zastąpienie nudnej i suchej kromki chleba.
Mięsno-warzywne pyszności na grilla
Zastanawiasz się, jakie potrawy na grilla urozmaicą stół uginający się od smażonego mięsa? Z pewnością żadna impreza nie może obyć się bez kolorowych szaszłyków! Do ich przygotowania użyj zamarynowanych wcześniej kawałków kurczaka, boczku i różnorodnych rodzajów warzyw, takich jak papryka, cebula, pieczarki, cukinia lub bakłażan. To smakowite danie na ciepło dla gości najlepiej będzie smakować z domowym sosem barbecue.
Jeżeli po przygotowywaniu szaszłyków zostało Ci trochę boczku, podsmaż go na patelni z pokrojoną cebulą i użyj jako farsz do ziemniaków, które upieczesz na ruszcie. Owiń je arkuszem folii aluminiowej, dzięki czemu ogień grilla ich nie spali. Faszerowane ziemniaki z grilla w folii będą gotowe do zjedzenia, gdy ich skórka będzie idealnie chrupiąca. Gdy zdejmiesz je z ognia i odwiniesz z folii, na wierzch każdego ziemniaka nałóż sos tatarski i odrobinę świeżo posiekanego szczypiorku. Tak zwieńczone pieczone ziemniaki z boczkiem z grilla w folii sprawdzą się perfekcyjnie jako przekąski na ciepło do wódki czy piwa, gdy ogrodowa prywatka nabierze tempa, a słońce zajdzie za horyzontem.
Przekąski z grilla dla jaroszy
Co na grilla dla osób, które nie jedzą mięsa? Jako lekkie i tanie przekąski zawsze sprawdzą się pieczone warzywa. Wachlarz gatunków, jakie możesz śmiało wrzucić na ruszt, jest bardzo szeroki. Z pewnością pieczony bakłażan, cukinia z grilla czy pokrojone w plastry bataty zainteresują nawet zagorzałych mięsożerców. Podobnie jak mięso, kawałki warzyw przed usmażeniem powinny znaleźć się w marynacie z oliwy i przypraw. Tuż przed pieczeniem zamarynowane warzywa należy szczelnie owinąć folią aluminiową. Dzięki niej warzywa na grilla w folii nie będą przesuszone i zyskają paletę smaków, którą wydobędzie z nich ogień.
Sprawdzone przepisy na grilla licznie proponują kultową pieczoną kukurydzę oraz paprykę faszerowaną. Kukurydza z grilla w folii aluminiowej wyjdzie nieziemska, gdy przygotujesz do niej masło z ziołami prowansalskimi i posmarujesz nim kolbę przed owinięciem folią. Po upieczeniu kukurydza eksploduje bogactwem smaków śródziemnomorskich ziół. Jeżeli nie przepadasz za kukurydzą, zastanów się nad przygotowaniem innej pożywnej przekąski na grilla, jaką jest faszerowana papryka. Do wydrążonych papryk włóż pastę złożoną z kaszy kuskus, serów feta i parmezan oraz siekanej bazylii. Tak przyrządzona i muśnięta ogniem papryka faszerowana na grilla to wspaniałe wegetariańskie ciepłe danie, które przypadnie do gustu wielu gościom.
Na przełomie maja i czerwca warto pokusić się o sezonowe warzywo, jakim są szparagi. Szparagi z grilla smakują wybornie. Goście na diecie wegańskiej mogą skomponować upieczone szparagi z tofu na grilla, a dla części biesiadników lubiącej mięso warto owinąć je szynką parmeńską lub plastrami boczku. Innymi interesującymi warzywami, które lubią być muśnięte ogniem, są kalafiory i boczniaki z grilla. Kalafior z grilla może być dodatkiem do pieczonego łososia lub stanowić wegańską alternatywę dla mięsnego steka.
Serowe przekąski na zimno i na ciepło
Na pierwszy rzut oka ser na grilla to dość niecodzienny dodatek do mięsno-warzywnej biesiady. Większości z nas jako pierwsze skojarzenie przyjdzie do głowy cypryjski ser halloumi, który nie topi się na ruszcie. Wystarczy jednak odrobina kreatywności i pomysły na grilla z wieloma rodzajami sera pojawiają się same.
Podhalański oscypek z owczego mleka to doskonały odpowiednik wspomnianego wyżej sera halloumi. Któż z nas, będąc w górach, nie spotkał straganu ze smażonym góralskim serem? Oscypek z grilla, podany z pyszną konfiturą z żurawiny sprawi, że poczujesz się w swoim ogródku jak na Krupówkach. A jeżeli chcesz przenieść się myślami nad Morze Śródziemne, na ruszt wrzuć mozzarellę. Ten ser możesz usmażyć samodzielnie, uprzednio go marynując, lub położyć na kawałek grzanki albo plaster cukinii. Mozzarella z grilla będzie smakować jako ciekawe wypełnienie pieczarki z grilla z serem w folii. Kapelusze pieczarek powinny podpiec się najpierw blaszkami do dołu, a po zarumienieniu wewnętrznej części i obróceniu ich na ruszcie dopiero wkładamy do środka mozzarellę. Po pięciu minutach pieczarki faszerowane na grillu są gotowe do zjedzenia.
Żółte sery, takie jak gouda lub cheddar, to idealna baza dla koreczków. Te malutkie przekąski na wykałaczkach, które pałaszujemy zazwyczaj do niskoprocentowego alkoholu, mogą składać się z dowolnego rodzaju sera, kawałka kiełbasy i oliwek lub innych smakołyków. Koreczki to kultowe dodatki na grilla, które poskromią pierwszy głód w oczekiwaniu na ciepłe dania. Koreczki na grilla możesz przygotować w dowolnej ilości kombinacji i zawsze będziesz mieć pewność, że znikną z półmisków w mgnieniu oka.