Wydawać by się mogło, że ostrzenia noża to banalnie prosta czynność. Okazuje się jednak, że może przysporzyć nieco problemów. Co więcej, zastosowanie nieodpowiedniej metody i niewłaściwego akcesorium, może nawet doprowadzić do uszkodzenia ostrza. Jak zatem naostrzyć nóż, aby był ostry jak brzytwa?
Wydawać by się mogło, że ostrzenia noża to banalnie prosta czynność. Okazuje się jednak, że może przysporzyć nieco problemów. Co więcej, zastosowanie nieodpowiedniej metody i niewłaściwego akcesorium, może nawet doprowadzić do uszkodzenia ostrza. Jak zatem naostrzyć nóż, aby był ostry jak brzytwa?
Spis treści:
Podstawowe reguły ostrzenia noży
Kiedy nie jesteśmy w stanie sprawnie pokroić w plasterki pomidora, obrać jabłko ze skórki, a nawet przekroić na pół bułki, to niewątpliwie znak, że przyszedł najwyższy czas, aby naostrzyć nóż. Do tego celu idealnie sprawdzi się dobra ostrzałka do noży, ale równie dobrze posłuży kamień lub tradycyjna osełka do noży. Ważne, aby posiadała odpowiednią gradację. Podczas pierwszego etapu ostrzenia dobrze, żeby była ona dość szorstka, co umożliwi wyrównanie ostrza.
Proces ostrzenia noża zawsze rozpoczynamy od krawędzi tnącej znajdującej się przy jego rękojeści, a kończymy na czubku. Ostrze lekko dociskamy do ostrzałki i przesuwamy ruchem posuwistym po jej powierzchni. Należy pamiętać o tym, aby czynność tą wykonać równomiernie po obu stronach noża. Skutecznie zapobiegnie to powstaniu ostrych zadziorów, które zdecydowanie utrudniają sprawne jego użytkowanie.
Aby uzyskać idealnie gładką i płaską powierzchnię tnącą noża, należy kontynuować ostrzenie na ostrzałce o wyższej gradacji, aż do uzyskania oczekiwanego efektu. W przypadku ostrzenia noży użytkowanych w gospodarstwie domowym wystarczy osełka lub kamień o średniej gradacji. Profesjonaliści na pewno powinni się zaopatrzyć w kilka ich rodzajów, różniących się ziarnistością. Zdecydowanie ułatwi im to idealne naostrzenie narzędzi pracy.
Jaką ostrzałkę wybrać?
Rynek oferuje przeróżne urządzenia i akcesoria do ostrzenia noży. Różnią się one sposobem działania, użytym materiałem ściernym, jak również ceną. Zatem czym ostrzyć noże, aby zawsze były idealnie ostre i gotowe do użycia?
Decydując się na zakup odpowiedniej ostrzałki warto przede wszystkim wziąć pod uwagę rodzaj noży, jakie będziemy nią ostrzyć. Inną metodę będziemy bowiem stosować przy twardych ostrzach, a zupełnie inaczej musimy potraktować tradycyjne noże wykonane ze stali nierdzewnej.
Do ostrzenia noży kuchennych zwykle wystarczy dobrej jakości, manualna ostrzałka. W przypadku wysokogatunkowych noży ze stali wysokowęglowej taki sprzęt się jednak nie sprawdzi. Nie tylko nie będzie w stanie ich naostrzyć, ale co więcej, może spowodować uszkodzenie ostrza. Przy wysokiej jakości nożach nie warto zatem ryzykować. Profesjonalna ostrzałka do noży będzie najlepszym wyborem.
Manualne ostrzałki do noży kuchennych
Wyjątkowo łatwe w obsłudze, manualne ostrzałki to najlepszy sposób na ostrzenie noży kuchennych. Są niezwykle wygodne w użyciu i dają dobre efekty. Ich budowa jest bardzo prosta. Najczęściej są to urządzenia wyposażone w szczelinę, w którą wbudowane są dwa lub trzy dyski, pokryte materiałem ściernym. Aby odpowiednio naostrzyć nóż wystarczy kilkukrotnie przesunąć go przez szczelinę. Tego rodzaju ostrzałka ma wiele zalet. Najważniejsze z nich to:
- łatwość użycia
- ergonomiczny kształt
- kompaktowe gabaryty
- przystępna cena
- brak konieczności kontrolowania kąta ostrzenia
- możliwość użytkowania w każdych warunkach
Niestety ten prosty przyrząd do ostrzenia noży ma również parę wad. Największą z nich jest czasochłonny proces ostrzenia noży i brak kontroli nad gradacją oraz kątem ich ostrzenia. Pomimo tych drobnych minusów, urządzenie dość dobrze sprawdza się w domu i z pewnością uda się nim naostrzyć większość kuchennych noży, jak również każdy nóż stołowy.
Kamienna ostrzałka do noży
Jednym z najbardziej pracochłonnych sposobów na ostrzenie noży, wymagający sporego doświadczenia i wprawy, jest tradycyjne ostrzenie na kamieniu wodnym. Wykorzystuje się do tego celu odpowiednio uformowany fragment naturalnej skały, ale też materiał syntetyczny o rozmaitej gradacji. Kamienną ostrzałkę przed przystąpieniem do pracy moczy się przez kilka minut w wodzie. Umożliwia to uzyskanie charakterystycznego błotka, ułatwiającego sprawne przesuwanie ostrza po powierzchni kamienia i przyspieszającego proces ostrzenia. Ta metoda jest najczęściej wykorzystywana przez profesjonalistów. Dzięki jej zastosowaniu udaje się uzyskać ekstremalnie ostrą krawędź noża.
Stalki do noży
Wykonana ze stali szlachetnej stalka do noży to kolejne skuteczne narzędzie przywracające doskonałą kondycję kuchennym nożom. Akcesorium to jest powszechnie wykorzystywane do prostowania krawędzi tnącej, co znacznie spowalnia proces tępienia noża. Co więcej, dzięki tego rodzaju zabiegom, krojenie jest znacznie gładsze i bezpieczne. Diamentowa ostrzałka prętowa, jak często potocznie nazywa się stalkę do noży, nie tylko efektywnie prostuje krawędzie tnące, ale także świetnie ostrzy noże. Należy jednak pamiętać, że nie nadaje się ona do ostrzenia noży ząbkowanych, jak również tych, wykonanych z ekstremalnie twardej stali.
Wydajna i szybka ostrzałka elektryczna
Tradycyjne metody ostrzenia noży są efektywne, ale niestety pracochłonne. Zatem jaka ostrzałka do noży będzie najlepsza? Która nie wymaga zbyt wiele pracy i daje doskonałe efekty? Bez wątpienia będzie to ostrzałka elektryczna. Urządzenie to jest nie tylko łatwe i wygodne w obsłudze, ale przede wszystkim błyskawicznie naostrzy nawet najbardziej tępy nóż. Ta niezwykle praktyczna maszynka do ostrzenia noży bez trudu je naostrzy, Z łatwością przywróci też świetność starym, stępionym czy też wyszczerbionym nożom.