Forma do babki, silikon, śred. 24 cm, Kuchenprofi

125,60  z VAT

Forma na 4 mini-bagietki, 35 x 22 cm, Kuchenprofi

84,83  z VAT

APPOLIA Naczynie do tarty 28 cm grafitowe, Peugeot

139,92  z VAT

APPOLIA Naczynie do tarty 28 cm kremowe, Peugeot

139,92  z VAT

APPOLIA Naczynie do tarty 30 cm granatowe, Peugeot

139,92  z VAT

APPOLIA Naczynie do tarty 30 cm kremowe, Peugeot

139,92  z VAT

12 foremek na babeczki, mix pastelowych kolorów Lurch

59,75  z VAT

6 foremek na babeczki, serca, 7,5x7x3,5cm, mix pastelowych kolorów, Lurch

65,03  z VAT

6 foremek na mini-strucle, 9×5,5x4cm Lurch

96,71  z VAT

Ceramiczna forma na tartę, śred. 28cm, czerwona Küchenprofi

118,81  z VAT

Ceramiczna forma na tartę, śred. 28cm, szara Küchenprofi

110,32  z VAT

Ceramiczna forma na tartę, śred. 28cm, czarna Küchenprofi

118,81  z VAT

Flexiform – 6 foremek na mini-bochenki chleba, 4x11cm Lurch

94,94  z VAT

Foremka do pieczenia chleba, 31x16x10cm Küchenprofi

93,33  z VAT

Foremki do tartaletek, śred. 11,5cm, 4szt., czarne Küchenprofi

67,85  z VAT

Forma do 12 muffinek, 34,5×26,5cm Küchenprofi

71,24  z VAT

Forma do bagietek, 38x30x3,5cm Küchenprofi

83,14  z VAT

Forma do ciasta UNO Gefu

139,92  z VAT

Forma do pieczenia kwiat, silikon, 19cm, różowa Lurch

79,11  z VAT

Forma do pieczenia, silikon, 1l, 15×10,5×6,5cm Küchenprofi

74,64  z VAT

Forma do pieczenia, silikon, 1,5l, 25x9x6cm Küchenprofi

96,73  z VAT

Forma do pieczenia, silikon, 2,5l, 30×11,5×6,5cm Küchenprofi

125,60  z VAT

Forma do pieczenia, z ruchomym dnem, śred. 28cm, czarna Küchenprofi

67,85  z VAT

Forma do tarty ze szklanym dnem, 26cm, brązowa Lurch

170,63  z VAT

Forma do tarty, śred. 24cm, czarna Küchenprofi

59,36  z VAT

Forma kwadratowa, silikon, 17x17cm, różowa Lurch

79,11  z VAT

Forma na 12 babeczek, silikon, 37x25x3,5cm Küchenprofi

96,73  z VAT

Forma na 3 gofry, 29×14,5cm, 2szt. Lurch

103,75  z VAT

Forma na 4 ciastka z dziurką, silikon, 26x26cm Lurch

87,91  z VAT

Forma na 6 batonów, 30×17,5cm Lurch

87,91  z VAT

Forma na 6 bułek do hot dogów, 30×17,5cm, brązowa Lurch

87,91  z VAT

Forma na 6 bułek, 39×26,5cm Küchenprofi

76,35  z VAT

Forma na 9 brownie Lurch

79,11  z VAT

Forma na babę, silikon, śred. 18cm, różowa Lurch

79,11  z VAT

Forma na bagietki, silikon, 36×28,5cm Lurch

87,91  z VAT

Forma na bułki do hamburgerów, silikon, śred. 10cm, 33x22x3cm Lurch

103,75  z VAT

Złap formę i wypełnij ją treścią! - Smakowitą treścią Twoich słodkich i wytrawnych wypieków…

Odpowiednie formy do pieczenia ciast, chleba, muffinek, tortu albo pizzy to warunek zachowania tradycyjnych kształtów poszczególnych wypieków, gwarancja odpowiedniej temperatury  i wysokości rośnięcia, ułatwienie pracy dla piekarza, cukiernika i domowych mistrzów wypieków. Dla optymalizacji pracy z wypiekami i  ich najwyższej jakości stosowane są różne materiały, kształty i wymiary blach do pieczenia. Zależą od gatunku wyrobu piekarniczego i mają mu nadać jak najbardziej atrakcyjny wygląd.

Rodzaje blaszek do pieczenia:

  1. Formy do pieczenia aluminiowe
  2. Ze stali nierdzewnej
  3. Blaszki do pieczenia z powłoką ceramiczną
  4. Blaszki do piekarnika ze stali węglowej
  5. Silikonowe formy do ciasta
  6. Formy gliniane do wypieków
  7. Szklane formy do pieczenia ciast oraz zapiekania potraw typu quiche (kisz), zapiekanki, makarony, warzywa.
  8. Papierowe foremki do pieczenia.
  W zależności od przygotowanej potrawy lub deseru stosujemy różne rodzaje blach do pieczenia, tj, karbowane foremki na babki, w tym z otworem, formy do tortów – okrągłe formy o różnych średnicach, foremki na babeczki, muffinki, foremki do rurek z kremem, ciastek, orzeszków i pierników, formy do chleba na zakwasie, w tym keksówki używane zarówno do formowania bochenków jak i do cięższych ciast typu keks, formy na pizzę, do donatów itp.

Kształty blach do pieczenia:

  • Prostokątne w rozmiarach  20x30, 22x33, 25x30, 25x35, 40x40
  • Kwadratowe w rozmiarach 20 x20, 24 x 24, 30 x 30, 42x37, 46x37
  • Okrągłe: wysokie – na torty i niskie - na tarty słodkie i wytrawne  z karbowanymi brzegami i blaszki na pizzę
  • Silikonowe blaszki do pieczenia małych wzorów, tj. babeczki, muffinki
  • Podłużne, np. keksówki
  • Wielokształtne, małe foremki np. do ciastek, pierników
  • W kształtach okolicznościowych, świątecznych.

Specjalne formy do pieczenia

  • formy do pieczenia z pokrywą doskonałe do transportu przygotowanych wypieków bez wykładania z blachy. Łatwo zanieść ciasto w prezencie, na imprezę  itp.
  • formy do pieczenia z wyjmowanym dnem – ułatwiają krojenie, przekładanie i zdobienie boków ciasta, zapobiegają pęknięciom przy wykładaniu całości ciasta z blachy
  • zestawy blach do pieczenia zawierające duże, średnie i małe blaszki do pieczenia piętrowych lub różnowymiarowych ciast. Zestawy form do pieczenia to dobry wybór przy zmieniającej się liczbach domowników, w zależności od tej liczby wybieramy małą lub dużą blaszkę do pieczenia i nie marnujemy żywności.

Jakie blachy wybrać?                                                                                         

Bogaty wybór blaszek  pozwala wybrać zarówno wysokojakościowe, profesjonalne blachy do pieczenia o dużej trwałości, koniecznej przy intensywnym użytkowaniu, jak i  prostsze, tańsze lecz dobrej jakości formy dla początkujących lub hobbystycznych cukierników. Różne  rodzaje  form do pieczenia mają swoje zalety i ograniczenia, o których trzeba pamiętać. Blachy z ceramiczną powłoką, szklane, aluminiowe czy silikonowe w odróżnieniu od zwykłych blach ze stali węglowej nie rdzewieją po długotrwałym użytkowaniu. Szklane formy są na tyle eleganckie , że potrawę można podać bezpośrednio z piekarnika na stół bez wykładania na półmiski, ale są wrażliwe na ekstremalne zmiany temperatur.  Tak można podać też formy gliniane, zapewnią rustykalny, sielski charakter. Ale pamiętajmy, że też są kruche. Bardzo ciekawą opcją są formy silikonowe, szczególnie gdy wypiek jest mały i zależy nam na zachowaniu jego fantazyjnego kształtu, co jest trudne przy wyjmowaniu ze sztywnych blaszek. Silikonowe formy na muffinki, babeczki, pozwalają wyjąć te maleńkie formy bez utraty szczegółów. Silikonowym formom do chleba nie zaszkodzi zakwas, można zostawić ciasto do rośnięcia bezpośrednio w foremce, ale należy uważać przy przenoszeniu surowego ciasta do piekarnika, gdyż są miękkie i wymagają solidnego podparcia. Zwykłe blaszki ze stali węglowej są tanie i służą długo, a używane z papierem do pieczenia bardzo długo… Jeśli chcemy używać form nie tylko do ciast, ale również do zapiekania potraw mocno aromatycznych –  np. z warzyw, mięsa, dobre będą materiały nie absorbujące zapachów – formy aluminiowe, szklane i ze stali nierdzewnej. Przyjemnego pieczenia i wielu sukcesów kulinarnych z naszymi blaszkami do pieczenia!